G20 toplantıları hakkında bilgi sahibi kaynaklar, bu hafta küresel ekonominin değerlendirileceği G20 toplantısında sallantılı piyasalara istikrar kazandıracak bir irade oluşmasını bekleyen yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayacağını belirtiyorlar.


Foto: Reuters


Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 büyük ülkenin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısı 26-27 Şubat'ta Shanghai kentinde yapılacak.

Küresel talebin inatçı şekilde zayıf seyri, hisse piyasalarındaki düşüşler ve döviz kurlarındaki oynaklık G20 ülkeleri için sorun yaratırken, bazı büyük ülkeler bu haftaki toplantıyı Nisan 2009'da yapılan toplantıya benzetiyorlar. Söz konusu toplantı ortak başlatılan destekleyici politikalarla dünya ekonomisinin iktisadi bunalımdan kurtarıldığı toplantı olarak anılıyor.

G20 ülkelerinin büyük bölümü bugün de ekonomiyi desteklemek amacıyla alınan önlemler ve politikaların daha iyi koordine edilmesini istiyorlar.

Fakat ülkeler arasında, mesela 1985 yılında doların değerlenmesine son veren Plaza Accord anlaşması gibi ortak bir uzlaşıya yaklaşıldığına dair belirti bulunmuyor.

Japonya'dan bir yetkili, "Finans piyasaları canlanma sağlayacak bir şey istiyor, ancak 'Plaza' tarzı bir uzlaşı beklemiyoruz. Tılsımlı bir dokunuş yok" dedi.

G20 ülkeleri merkez bankalarının izlediği birbirlerinin zıttı politikalar para piyasalarındaki oynaklığı artırıyor. G20 dönem başkanı Çin, para ve maliye politikalarında işbirliğinin iyileştirilmesi ve ülkelerin iç politikalarından kaynaklanan "olumsuz dış etkilerin" azaltılmasının "ivedilikle" halledilmesi gereken bir iş olduğunu belirtiyor.

Aralarında ABD ve Japonya'nın da bulunduğu ülkeler ise G20 ülkelerine piyasalardaki çalkantının önüne geçecek önlemler almaları ve küresel ekonomiyi destekleyici mali politikalar uygulamaları çağrısında bulunmayı planlıyorlar.

Adının açıklanmasını istemeyen İtalyan bir yetkili küresel ekonomik görünümün bir yıl öncesine kıyasla "daha az umut verici" olduğunu belirtirken, 26-27 Şubat'taki toplantısı hakkıdna "krizlere kısa vadeli karşılık üretmesi olasılığı düşük" dedi.

ZAYIF GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM TARTIŞILACAK


Diğer yandan Almanya, bu hafta sonu Çin'in Şangay kentinde yapılacak G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında zayıf global ekonomik görünüme ilişkin yoğun tartışmaların yapılmasını bekliyor.

Alman hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan belirsizlikler ve dünya ekonomisi için görünümün hafif şekilde aşağı yönlü revize edilmesi ışığında, G20'nin cari global ekonomik durumu yoğun şekilde tartışmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Yetkili, zayıf görünüme ragmen Almanya'nın özellikle Avrupa'da ılımlı ekonomik büyümenin devam etmesini beklediğini belirtirken, "Avrupa, ekonomik perspektifte toplantının odak noktasında yer almayacak" dedi.