Yeni çıkan ÖTV düzenlemesi otomobil almak isteyen vatandaşı kara kara düşündürmeye başladı. Türkiye otomobilden dünyada en çok vergi alan ülkelerden biri.

Türkiye taşıt vergisinde çevreci yasalarıyla dikkat çeken İskandinav ülkeleriyle yarışıyor. Peki ya dünyada araçlardan hangi oranda vergi alınıyor.

turkiyede-ve-dunyada-arac-vergileri-karsilastirmasi-12-638

İşte PWC'nin 2015 Küresel Taşıt Vergi Rehberi'nde yar alan bilgiler:

Danimarka:

Danimarka'da otomobil almak isteyenler aracın tükettiği yakıt türüne göre vergi ödüyor. Örneğin ücreti 81 bin 700 Kron'a (40 bin TL) kadar olan dizel-benzinli araçlar için çıplak fiyatı üzerinden %105 oranında vergi ödeniyor.

[statistics_releated title="DANİMARKALILAR OTOMOBİL İÇİN NE KADAR VERGİ ÖDÜYOR" value="%180" sub_title="Danimarka'da vergiler el yakıyor" sub_text="Satış fiyatı 81.700 krondan pahalı bir otomobil için satış fiyatı üzerinden yüzde 180 vergi alınıyor."]

Satış fiyatı 81 bin 700 krondan yüksek araçlar için ise vergi oranı yüzde 180. Hafif ticari araçlar için ise ödenen vergi 34 bin 100 krona kadar yüzde 0. Bundan fazlası durumunda yüzde 30 fazla vergi ödeniyor.

Fransa:

Fransa'da otomobil almak isteyen biri yüzde 20 KDV ödüyor. Otomobilin karbon salınımı gr/km başına 240'tan fazlaysa ekstra 6 bin euro vergi çıkabiliyor. Fransa'da öğrenciler otomobil için vergi ödemiyor.

[statistics_releated title="FRANSIZLAR OTOMOBİL İÇİN NE KADAR VERGİ ÖDÜYOR" value="%20" sub_title="KDV oranı bize yakın" sub_text="Fransa'da emisyon vergileri haricinde otomobil almak isteyen biri aracın çıplak fiyatının yüzde 20'sini vergi olarak ödüyor."]

İngiltere:

İngiltere'de otomobilde KDV oranı yüzde 20. Karbon salınım tutarı gr/km'de 131-140'sa 130 pound daha vergi çıkıyor.

Almanya:

Almanya'da otomobil alınırken yüzde 19 KDV ödeniyor. Araç sigortası ise KDV'den muaf tutulmuş. Aracın karbon salınımına göre vergi oranları artabiliyor.

[new_related_template title="Bakan Ağbal'dan ÖTV açıklaması" desc="ÖTV düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Ağbal, "Azalan oranlı vergi sistemine geçtik" dedi. Bakan Ağbal, canlı yayında hangi araca ne kadar zam geleceğini anlattı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/agbal1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/bakan-agbaldan-otv-aciklamasi-1528715/"]

Rusya:

Rusya'da otomobil alınırken yüzde 18 KDV ödeniyor. Öte yandan 'devlet katkısı' adı altında da bir vergi alınıyor. Bu vergi aracın modeline göre 240-1.550 euro arasında değişiyor.

Çin:

Çin'de otomobilin motor hacmine göre vergi alınıyor. 1.0-1.5 litre motor hacmine sahip motoru olan otomobiller yüzde 3 vergi ödüyor. Yüzde 7 KDV de ödeyen Çinliler yüzde 10 oranında da satın alma vergisi ödüyor.

ABD: (New York)

ABD'de otomobil alırken yüzde 2.5 oranında gümrük vergisi ödenirken, aracın ağırlığı ve çevresel vergilerle birlikte toplam tutar aracın çıplak vergisinin yüzde 7'sine kadar çıkabiliyor.

Türkiye:

Türkiye'de yeni yürürlüğe giren vergi düzenlemesine göre ise otomobildeki yüzde 18 KDV aynen duruyor. ÖTV oranları ise 1.6 altı motorlarda maksimum yüzde 45'ten yüzde 60'a çıkarıldı. Lüks bir Mercedes almak isteyen vatandaş 1 Mercedes'i kendisine alırken 1.5 Mercedes kadar bir tutarı da devlete vergi olarak ödüyor.