Veli TOPRAK/ ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, son 15 yılda İstanbul’da 250 milyar dolarlık imar rantı oluşturularak paylaşıldığını iddia etti. AKP’lilere ‘Beni mahkemeye verin ispat edeceğim’ diyen Bekaroğlu, Türkiye’nin yüzde 1’lik zengin kesiminin yüzde 54’lük servete sahip hale geldiğini söyledi.

Foto: Sözcü


TBMM'de Ekonomi Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde ‘servet’ tartışması çıktı. AKP İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu, iktidarları döneminde bütçedeki gelirleri adaletli dağıtmaya çalıştıklarını belirtirken, kendilerine karşı olan kesimleri “Sahip oldukları ekonomik statükonun kaymaya başladığını hisseden seçkin elitist sermaye çevreleri AKP’ye karşı pek çok senaryoyu sırf bu gerekçeyle sahneye koymuşlardır” diye anlattı.

YÜZDE 1’İN SERVETİ

Babuşçu’nun sözlerine CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu cevap verdi. Bekaroğlu, “Siz geldiğinizde bu ülkenin en zengin yüzde 1’inin toplam servetteki payı yüzde 36’ydı, 2015 sonu itibarıyla yüzde 54 oldu. Yani siz adaletsizlik yaptınız, fakir fukaradan dolaylı vergilerle alıp zenginlere verdiniz. Başka bir şey, bu devlet birikim ve tahakküm aracıydı, siz gelip bunu değiştirmediniz, orayı ele geçirdiniz, yine birikim ve tahakküm aracı olarak kullanıyorsunuz” dedi.

Bütün iş adamlarının inşaatçı olduğunu anlatan Bekaroğlu, AKP eski İstanbul İl başkanı olan Başbuşçu'ya da ''Siz İstanbul’u çok iyi biliyorsunuz. İddia ediyorum beni mahkemeye verin, iddiamı ispatlayacağım: 15 yılda İstanbul’da 250 milyar dolarlık kent rantı oluşturuldu ve paylaşıldı. “ dedi.

NERDEN BULUYORSUNUZ RAKAMLARI


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, servet tartışması için “Ya, bu rakamları nereden alıp da söylüyorsunuz, nereden buluyorsunuz Allah aşkına? Nüfusun en zengin yüzde 5’lik kısmı yüzde 20 alırken 2006 yılında, bugün yüzde 18,4’ünü alıyor” dedi.

CHP’li Bihlun Tamaylıgil de Bakan Elitaş’a “Servet ile gelir arasındaki farkı tam olarak ayıramadan veya dinlemeden cevap veriyorsanız bu sizin ayıbınız. Siz eğer bu ülkede servetle ilgili yapıyı ortaya çıkaramıyorsanız bu da sizin korkaklığınız diye düşünmek istiyorum.” cevabını verdi.