Dolar son günlerde rekor üzerine rekor kırdı. En son Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile AB müzakerelerini dondurma kararını almasının ardından dolar/TL 3.47'nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini gördü.

İLGİLİ HABER#BozDoları'nı uzmanlara sorduk: İyi niyetli çare olması zor#BozDoları'nı uzmanlara sorduk: İyi niyetli çare olması zor


Doların atası, bugün Çek Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan eski Bohemya Krallığı'nda bulunan Joachimsthal (Günümüzde Jáchymov) kentinde kullanılmaya başlayan gümüş sikke. Almanca olan Joachimsthal kelimesi (Aziz) 'Joachim'in vadisi' anlamına gelirken, ilk sikke 1520 yılında Joachimsthaller adıyla basıldı. Daha sonra 'thaller' şeklinde kısaltılması kullanılan Joachimsthaller sikkesinin bir yüzünde Bohemya aslanı ile Çek Kralı Louis II'nin ismi, diğer yüzünde de Meryem Ana'nın babası olan Aziz Joachim'in kabartması bulunuyordu.

1525 yılına ait bir Çek 1525 yılına ait bir Çek "Thaller'i


Bölgede kullanılan 'thaller' kelimesi, Macarca'ya tallér, Danca ve Norveççe'ye daler, İsveççe'ye daler, İzlandaca'ya dalur, Felemenkçe'ye daalder, İtalyanca'ya tallero, Lehçe'ye talar, Persçe'ye dare ve İngilizce'ye dolar olarak geçti. Bu ülkelerde ise zaman zaman bu isimlerde gümüş sikkeler kullanıldı.

ABD NE ZAMAN KULLANMAYA BAŞLADI?


Günümüzdeki dolar kuru ise İspanya İmparatorluğu tarafından Amerika kıtasındaki kolonileri ve Filipinlerde kullanıldı. Kuzey Amerika'daki İngiliz kolonilerinde ise 1690'larda kağıt para dolaşıma çıktı. 1700'lerin sonlarına doğru bağımsızlığını kazanınca Kuzey Amerika'daki İspanyol Doları değer kazandı. Bunun üzerine Virgina gibi eyaletlerde yerel para birimi olarak da kullanılan İspanyol doları, Kıta Kongresi tarafından ABD para birimi olarak yetkilendirildi ve İspanyol dolarına benzer kağıt paralar basıldı. ancak bu para hızla değer kaybetti. 1785 yılında ABD doları, Birleşik Devletler'in resmi para birimi kabul edildi. 1791'de Merkez Bankası'nın kurulmasının ardından 1792'de ABD darphanesi kuruldu ve İspanyol doları ile aynı oranda gümüşe sahip 'ABD doları' basıldı. 1800'lerde ABD dolarındaki gümüş oranı önemli ölçüde azaltıldı. İlk ABD banknotu ise 1861'de dolaşıma girdi.

İLGİLİ HABERİç Anadolu doları seviyorİç Anadolu doları seviyor


İspanyol doları İspanya'nın kolonilerini kaybetmesi ile tarihe karıştı. Dolar, günümüzde ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zellanda başta olmak üzere birçok ülkenin para birimi. ABD doları ise ABD'den başka Ekvador, Marshall Adaları, Zimbabwe, Palau, Micronesia, Doğu Timor ve El Salvador gibi ülkelerde, Avustralya doları ise Nauru ve Kiribati gibi ülkelerde de kullanılıyor.

[scroll_text title="DOLAR SİMGESİ NEREDEN GELİYOR?" desc="ABD dolarını tanımlayan $ işareti de İspanyol dolarından gelmekte. 1770 yılında İspanyol peso doları 'P' harif üzeri 'S' harfi (ps) olarak tanımlanıyordu. 1785 yılında ABD doları ortaya çıktığında P harfi ile S harfi birleştirilerek $ simgesi ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/dollar2-2.jpg">