Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları yatırımcılar için rehber niteliğinde bir kaynak. Bu kuruluşlar ülkelerin kamu, özel sektör borcu, dış finansman açığı, bütçe dengesi gibi makro ekonomik özelliklerini göz önünde bulundurarak notluyor. Özellikle yabancı yatırımcılar bir ülkeye yatırım yapmasında bu notlara bakarak o ülkeye yatırım yapıp yapmama kararı alıyor.

İLGİLİ HABERCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Moody's açıklamasıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Moody's açıklaması

Örneği notu AAA olan bir ülke notu C olan bir ülkeye göre daha yatırım yapılabilir gözüküyor. (Moody's Türkiye'nin kredi notunu Baa3'ten Ba1'e indirmişti) Bu yüzden uluslararası yatırımcıların dolayısıyla da hükümetlerin nazarında kredi notları çok önemli. Şimdi de 'üç büyükler' olarak adlandırılan kredi derecelendirme kuruluşlarının kısa tarihine göz atalım...

07ratings1-600

MOODY'S


John Moody 1900 yılında ABD'deki büyük şirketler ve hükümet kurumlarının özeliklerini geleceğe yönelik performans tahminlerini Moody'nin Sanayi ve Çeşitli Güvenlikler isimli kitabında topladı. Kitaptaki bilgiler şirketlerin hisse ve satış rakamlarını içeriyordu. Kitap kısa süre içerisinde büyük başarı gösterdi ve ilk iki ayda tükendi. 1903 yılına gelindiğinde Moody ABD'de ünlü bir otorite haline gelmişti. Bu başarısına rağmen 1907'ye gelindiğinde Fed yapısındaki değişiklik sebebiyle ülkede baş gösteren ekonomik krize direnemeyen John Moody yayıncılık şirketini kapatmak zorunda kaldı.

İLGİLİ HABER'Bizim notumuzu vatandaş verir''Bizim notumuzu vatandaş verir'

1909 yılına gelindiğinde John Moody yeni raporu Demiryolları Yatırımlarının Analizi'ni çıkardı. Bu kitapta oldukça büyük bir başarıya imza atarken John Moody Moody's Yayımcılık Şirketi'ni kurdu. 1924 yılına gelindiğinde ABD'deki halka açık dev şirketlerin tamamı Moody's tarafından notlanmaya başladı. Şirket 1962 yılına kadar Moody Ailesi'nde kaldı. Firma 1962'de Dun&Bradstreet'e satıldı.

1970 yılına gelindiği zaman Moody's notladığı kurum ve şirketlerden ücret almaya başladı ve kuruluş ciddi şekilde büyüdü. Şirketin günümüzde 10.400 çalışanı bulunuyor.

b62mnptiaae8uqw

FITCH


Fitch John Knowles tarafından 1913'te kuruldu. Knowles'un ilk bilinen çalışması "The Fitch Hisse ve Bono Pazarı Rehberi" olarak çıktı. Knowles 1924 yılında AAA'dan D'ye doğru giden bir notlama sistemine geçti. Bu notlama sistemi endüstrinin tamamı tarafından kabul edildi ve uygulanmaya başlandı. Kurum 1990'ların soruna doğru tam zamanlı bir notlama şirketi oldu. Fitch bünyesinde iki bin kişi çalışıyor.

picture_of_henry_varnum_poor

S&P


Standard&Poor's'un tarihi 1860 yılına kadar dayanıyor. Henry Varnum tarafından yayımlanan 'ABD'deki Demiryolları ve Kanalların Kısa Tarihi' isimli kitapta bu alanlarda iş yapan şirketlerin genel bilgileri yer alıyordu. Herny Varnum oğluyla beraber 1868'de H.V. Ve H.W. Poor Co. isimli şirketi kurdu. Babaoğul demiryolları şirketleriyle ilgili iki tane kitap yazdı.

İLGİLİ HABERSon dakika Orta vadeli program açıklandıSon dakika Orta vadeli program açıklandı


1906 yılında Luther Lee Blake Standard İstatistik Bürosu'nu kurdu. Standard firması dönemlik kitaplar basmak yerine 12.5 cm x 20 cm'lik kartlar üzerine şirketlerin durumlarını açıklayan yazılar hazırladı. Kart sistemini kullanmalarının nedeni daha sık not değerlendirmesi yapmalarıydı. 1941 yılında Poor Publishing ve Standard Statistic birleşerek S&P adını aldı. Firma 1966 yılında McGraw-Hill tarafından satın alındı. S&P'nin şu an 10 bin civarında çalışanı bulunuyor.

İLGİLİ HABERMehmet Şimşek'ten Moody's açıklamasıMehmet Şimşek'ten Moody's açıklaması