Japonya'nın geniş ölçekli holding şirketlerinden Mitsui & Co Koç Holding'in teknoloji yatırım şirketi Inventram'a yüzde 30 oranında ortak oldu. Mitsui & Co Europe kurumsal planlama başkanı Naotaka
Hayashi, düzenlenen ortaklık imza töreninde, Türkiye ekonomisinin potansiyeline güvenerek bu yatırımı yaptıklarını belirterek, "Koç (grubunun) uzmanlığına güveniyoruz ve küresel iş ağımız ile bu ortaklığa katkıda bulunabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

'YATIRIMLARIN ARTMASINI BEKLİYORUZ'


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç ise ortaklık ile Mitsui'nin bilgi birikiminden faydalanacaklarını ifade ederek, "Bizim için en önemli katma değer yatırımları daha hızlı değerlendirebilmek. (Bu ortaklıkla) dealflow'un, yani yapılabilir yatırımların artmasını bekliyoruz" dedi.

Toplantıda verilen bilgiye göre Inventram, Mitsui ile elektronik, bütünleşik sistem, yapay zeka ve sensörler alanında birlikte çalışacak.

YATIRIMDA PATENT ŞARTI


Inventram Genel Müdürü Cem Soysal, şu ana kadar dört şirkete yatırım yapan, iki yatırımı üzerinde ise çalışan şirketin yatırım kriterinin şirketlerin patent sahibi olmaları olduğuna dikkat çekti. Inventram her yıl en az iki şirket ve sekiz patente yatırım planlıyor. Soysal, erken aşama şirketlere 250,000 dolar ile 1 milyon
dolar arasında yatırım yapabildiklerini belirterek, "Yatırım yaptığımız şirketlerde patent şartını arıyoruz. Tabii ki kanıtlanabilir bir iş modelleri de varsa yatırım miktarımızı ona göre artırıyoruz" dedi.

Soysal Inventram'ın ayrıca Koç grubu şirketlerinin patentlerinin ticarileştirilmesi alanında çalıştığını belirterek, "Ticarileşebilir patentleri artık Inventram üzerinden dışarıya sunmaya başladılar. Stratejik olanları kendi portföylerinde tutuyorlar. Stratejik olmayanları nasıl değerlendirebileceğimize Mitsui ile bakacağız" dedi.

PROJE SAYISI 3800'Ü AŞTI


2010 yılında Koç Holding bünyesinde kurulan İventram bir erken aşama teknoloji şirketi. Şirket fikri mülkiyet hakları yönetimi, yatırımı ve ticareti konularında faaliyet gösteriyor. Girişimcilerin, buluşçuların ve şirketlerin projelerini hayata geçirerek finans ve yönetim desteği sunuyor. İnventram’ın amacı erken aşamadaki, pazar potansiyeli olan yenilikçi ve teknolojik buluşları en doğru iş modelleri ile ticarileştirmek olarak belirtiliyor.

İnventram’a kuruluşundan bu yana gelen proje sayısı 3800’ü aşmış durumda. 2015 Mayıs ayı itibariyle birinin kuruluşu tamamlanmış, 2’si planlanan 3 şirket yatırımı, 47 patent yatırımı, 3 patent lisanslama ve 13 teknoloji ticarileştirme iş ortaklığı mevcut.

TARİHİ 1876'YA DAYANIYOR


Mitsui demir, çelik üretimi, alt yapı projeleri, gıda ve sağlık alanında iş yapan dev bir holding. 1876 yılında Takashi Masuda tarafından kurulan şirket İkinci Dünya Savaşı'nın ardından büyümesini sürdürdü. 1971 yılında Abu Dhabi'de enerji işi de yapmaya başlayan Mitsui'nin bünyesinde 68'i Japonya dışında olmak üzere 207 şirket bulunuyor.