Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Çalışma Hayatı İstatistikleri’ ekonominin içinde bulunduğu sıkıntıların özel sektör çalışanlarının ücret ve sosyal haklarında yol açtığı tahribatı gün yüzüne çıkardı. Resmi verilere göre, geçen yıl 123 bin 373 işçi Çalışma Bakanlığı’na toplam 214 bin şikayet başvurusunda bulundu. Bir önceki yıl şikayet sayısı 178 bin olmuştu. İşçilerin en çok şikayet ettiği konu ise aylık ücretleri oldu.

İLGİLİ HABERİşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Kimler işsizlik maaşı alabilir?İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Kimler işsizlik maaşı alabilir?

214 bin başvurudan yaklaşık 60 bini, işyerlerinde maaşlarının ödenmediği ya da eksik ödendiği şikayetlerinden oluştu. Buna göre Bakanlık’a ulaşan her 3 ila 4 işçi şikayetinden 1’i alın terinin karşılığı olan ücret ve maaşlardan kaynaklanıyor. Denetim yetersizliği ve patronların aşırı kar hırsı yüzünden çok sayıda işçi ya maaşını zamanında alamıyor, ya eksik alıyor ya da hiç alamayıp mahkemelerle uğraşıyor.

tablr

TATİLE ÇIKARMA, MESAİ ÖDEME


Resmi verilere göre, aylık maaşların ardından işçilerin en çok şikayet ettiği ikinci konu ihbar tazminatı, üçüncü konu ise kıdem tazminatı oldu. Bakanlık’a ihbar tazminatının verilmeden işten çıkarıldığı şikayetiyle 46 bin, kıdem tazminatı ödenmediği şikayetiyle de yaklaşık 39 bin başvuru yapıldı. Ayrıca 22 bin 593 işçi işvereni tarafından fazla çalıştırıldığı halde karşılığının ödenmediğinden, 21 bin 717 işçi de izne gönderilmeden aralıksız çalıştırıldığı halde yıllık izin ücretinin hesabına yatırılmadığından şikayet etti. Resmi tatil ücreti ödenmeyen ya da sigortasız çalıştırılan çok sayıda işçi de Bakanlık’ın yolunu tuttu.

İLGİLİ HABERSSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zammı belli olduSSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zammı belli oldu

ANKARA’DA TEHLİKE ÇANLARI


Çalışma Bakanlığı’na ülke genelinden işçi şikayetleri yağarken Başkent Ankara, özellikle ödenmeyen maaşlar nedeniyle adeta köle işçiliğin de başkenti oldu. Ankara, yüzde 54.6’lık oranla ülke genelinde en çok aylık ücret şikayeti alınan il oldu. Bakanlık’a yapılan 8 bin 534 başvurudan 4 bin 661’ini aylık ücretlere ilişkin şikayetler oluşturdu. Bir önceki yıl aylık ücretlerle ilgili şikayet oranı yüzde 31’de kalmıştı. Ankara’da ikinci en büyük şikayet ise yüzde 12.1’le ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinden kaynaklandı. 61 bin 555 başvurunun yapıldığı İstanbul’da şikayetlerin yüzde 29’unu aylık ücretler, yüzde 24’ünü ihbar tazminatı, yüzde 19.4’ünü kıdem tazminatı oluşturdu.