Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Yeni hesaplamaya göre yapılan açıklamada Türkiye ekonomisi yüzde 1.8 daraldı. Büyüme verilerini yorumlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yeni hesaplama modelini savundu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

[old_news_related_template title="2016 3. çeyrek büyüme verisi açıklandı" desc="Türkiye ekonomisi 2016'nın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.8 daraldı. Hesaplama yönteminde yapılan değişikliğe göre 2015 yılı büyüme rakamları ciddi şekilde yükseldi. Dolar daralmanın açıklanmasının ardından sert yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/2-60.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/son-dakika-2016-3-ceyrek-buyume-verisi-aciklandi-1560445/"]

Milli gelirdeki revizyon uluslararası normlara uygundur. 3. çeyrekte ekonomimiz yüzde 1.8 daralmıştır; böylece yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 2.2 olarak gerçekleşmiştir. Küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler 3. çeyrekte büyüme üzerinde etkili olmuştur. 3. çeyrekte darbe girişimi ve terör olayları büyümeyi baskılamıştır.

Ekonomide yaşanan daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldık, alıyoruz. Sağlam kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sektörü ile birlikte uygulanmakta olan yapısal reformlar ülkemizi söz konusu şoklara karşı daha dirençli kılmakta. Önümüzdeki dönemde de ekonomimizi her alanda ileriye taşıyacak gerekli tedbirleri alacağız ve reform uygulamalarımıza devam edeceğiz.

BAKAN AĞBAL DA DEĞERLENDİRDİ


Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 daralma kaydettiğini belirten Ağbal, “Bu dönemde; 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları, turizmdeki daralma ve zayıf dış talep ekonomik aktivitelerde yavaşlamaya neden olmuştur. Üçüncü çeyrekte özel tüketim harcamaları yüzde 3,2, yatırımlar ise yüzde 0,6 daralmıştır. Kamu harcamaları ise yüzde 23,8 artışla ekonomiye pozitif katkı vermeye devam etmiştir” ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak ekonomik aktivitede canlanmayı destekleyen, finansal istikrarı koruyan ve güçlendiren gerekli tedbirleri uygulamaya koyduklarını bildiren Ağbal, şunları kaydetti:

“Nitekim geçtiğimiz hafta Sayın Başbakanımızın açıkladığı EKK kararları da önümüzdeki dönemde reel sektörde iyileşmeye katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede; krediye erişimi ve ihracatın finansmanını artıran, yatırımlara daha çok teşvik sunan, işgücü piyasasını destekleyen, KOBİ’lere finansman sağlayan ve kredilerinin yapılandırılmasına imkan veren kritik öneme haiz bir destek paketi açıkladık. 2016 yılı son çeyreğinde öncü göstergeler ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller vermektedir. Hükümetimiz tarafından uygulamaya konulan tedbirler, hayata geçirilecek yapısal reformlar ile dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler 2017 yılında büyümenin hızlanmasını destekleyecektir.”