Son dönemde şehirlerde artan terör olayları özel güvenlik sektöründe uzmanlaşma ihtiyacını gündeme getirdi. Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı ve Securitas şirketinin Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, özel güvenlik personelinin görev yapacağı alanda uzmanlaşmasını sağlayacak alan bazlı eğitim sistemine geçileceğini bildirdi.

Halen özel güvenlikçilere sadece silahlı ve silahsız olmak üzere iki tip sertifika verildiğini belirten Kösereisoğlu, “Güvenlik elemanı o sertifikayla markette de, limanda da, bankada da spor karşılaşmasında da çalışıyor. Yeni sistemde her bir alan için ayrı sertifikaya geçildiğinde örneğin AVM sertifikası ya da havaalanı sertifikası olan personel, o alanı koruma konusunda uzmanlaşacak ve sadece o alanda çalışıp daha nitelikli koruma sağlayacak” dedi.

ozelguvenlik

UZUN ZAMANDIR GÜNDEMDE


Kösereisoğlu, özel güvenlik personelinin ülke genelinde limanlar, hava alanları, sanatsal etkinlikler, spor karşılaşmaları, eğitim kurumları, hastaneler ve kamu kurumları gibi birbirinden tamamen değişik alanlarda tek sertifikayla hizmet verdiğini hatırlattı. İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik elemanlarının temel eğitimlerinin yanı sıra alan bazlı eğitim verilmesi yönünde planlama yaptığını belirten Kösereisoğlu, “Aslında yeni eğitim modeli uzun zamandır planlanıyordu, ancak son terör olaylarıyla öne çekildi” diye konuştu.

İLGİLİ HABERÖzel güvenlik görevlilerine 'canlı bomba' eğitimiÖzel güvenlik görevlilerine 'canlı bomba' eğitimi
Kösereisoğlu, güvenlik elemanlarına, aldıkları eğitimlerin sonucunda tıpkı sürücü ehliyetlerinde olduğu gibi yetki alanını belirleyen A, B, C, E gibi sertifika verileceğini söyledi. İsteyen personelin her bir alanda ayrı eğitim alıp birkaç farklı sertifika edinebileceğini kaydeden Kösereisoğlu, “Bankanın güvenlik öncelikleriyle örneğin havaalanının, spor karşılaşmasının önceliği ve teknik eğitimi farklı. Her bir alan, kendi hassasiyetlerine göre farklı eğitim almayı gerektiriyor. Nasıl ki otomobil ehliyetiyle ağır vasıta kullanılamıyorsa, güvenlik personeli de sahip olduğu sertifikaya uygun alanda çalışacak. Toplumsal hareketleri okuyup anlayıp etkili hizmet vermek için bu tip eğitimlerin gerekliliği ortaya çıktı” dedi.

RİSKLİ DURUMLARI POLİSE BİLDİRİYORUZ


MURAT Kösereisoğlu, özel güvenlik elemanlarının emniyet güçlerine özellikle istihbarata karşı koyma (İKK) ve profil desteği verdiğini anlattı. Halen yaklaşık 300 bin polisle birlikte 270 bini aşkın da özel güvenlik personelinin güvenlik alanında çalıştığını belirten Kösereisoğlu, AVM’ler, metrolar, otogarlar ve havaalanları başta olmak üzere toplumsal yoğunluğun yüksek olduğu bölgelerde artık eski tip yerine teknoloji ağırlıklı izlemelere ağırlık verdiklerini, kameralara yansıyan insan profilinden riskli kişileri tespit edip durumu polise bildirdiklerini söyledi.