Dünya borsalarında, yatırımcıların petrol fiyatlarında devam eden düşüşün küresel büyümeye etkilerinden duyduğu kaygı sebebiyle önemli değer kayıpları yaşandı.



BBC'nin haberine göre, New York Borsası'nda S&P 500 endeksi seans öncesi işlemlerde yüzde 2 değer yitirdi. Teknoloji şirketleri endeksi Nasdaq yüzde 2,3 düştü. Londra, Frankfurt ve Paris borsaları da ortalama yüzde 2,5 değer kaybetti. Şu anda çok sayıda borsa, son zirvesine kıyasla yüzde 20 ya da daha fazla değer kaybedilmesi anlamına gelen 'Ayı piyasasına' girdi.

Avrupa ve ABD'deki düşüşler, Asya borsalarındaki sert değer kayıplarının ardından geldi. Dubai Borsası son 28 ayın en düşük düzeyinde kapandı. Japonya'da Ekim 2014'ten bu yanaki en düşük seviye görüldü. Başlıca gelişmekte olan piyasalar ve para birimleri de düşüşten etkilendi. Rus rublesinin dolar karşısındaki değeri yeni bir rekor kırıp 80,295'e düştü.

Piyasalardaki düşüş, petrol fiyatlarında devam eden azalmayı izliyor. Brent ham petrolünün fiyatı yüzde 2,8 daha düşüp varil başına 28,8 dolara geriledi ve son 12 yılın en düşük seviyesini gördü. Aynı zamanda, Çin ve Avrupa'daki ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle petrole talep de azaldı. Uluslararası Enerji Ajansı, piyasanın "fazla arzdan boğulabileceği" uyarısında bulundu. Örgüt arz fazlasının en az 2016 sonuna dek sürmesinin beklendiğini açıkladı.