Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kez Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i gözüne kestirdi. Geçen hafta cuma günü Forum İstanbul’da ekonomideki kötü gidişatı “Bahar havasına sakın aldanmayın” sözleriyle ortaya koyan Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı’nın şimşeklerini üzerine çekti.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Şimşek’i, kriz çıkarmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmekle suçladı.

6

KRİZCİLERE DESTEK VERDİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli yaptığı açıklamada, AKP’deki bayrak değişimini bahane ederek piyasayı bozmak isteyen yerli ve yabancı kriz korosunun amacına ulaşamayacağını söyledi. “Davamız bitmiş değildir, ‘davam bitmiş’ diyenler bitmiştir. ‘Geçici bahar havası’ diye nitelendirilecek bir durum yok. Tam tersine çok sağlam temeller oluşturulmuş durumda” diyerek Şimşek’e sert eleştiri yönelten Gedikli şunları söyledi:
“İşadamlarının moral ve motivasyonlarını bozmaya kimsenin hakkı yok. Bu tarz yaklaşımlar ve açıklamalar Türkiye’de kriz çıkarmak isteyen odakların ekmeğine yağ sürer. Milli ama evrensel olmakla, ‘küreselci’ olmak arasında kalın bir çizgi var.”

KABİNE’DE OLMAYACAK MI?

Gedikli’nin Şimşek’i milli olmak yerine ‘küre-selci’ olmakla eleştiren, kriz odaklarının ekmeğine yağ sürmekle suçlayan sözleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun maruz kaldığı ‘Dostmodern darbe’nin bir benzerinin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e de gelebileceği yorumlarına neden oldu.
Gedikli’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bilgisi haricinde konuşamayacağı, önümüzdeki dönemde kurulacak yeni kabinede Şimşek’e yer verilmesinin artık beklenemeyeceği ifade ediliyor.

Forumda neler söylemişti?


Davutoğlu Hükümeti’nde ekonominin yönetimi görevi verilen Şimşek, geçen hafta cuma günü Forum İstanbul’da yaptığı konuşmada, küresel ekonomide geçici bir bahar havası yaşandığını, önemli olan noktanın yapısal reformlar olduğunu belirtmiş ve “Reform süreci süreklilik arz eder, çözüm üretmek gerekir” uyarısında bulunmuştu. Şimşek ayrıca, Türkiye’deki büyümenin iç talep eksenli olduğunu, bunun da cari açık sorununu beraberinde getirdiğini belirtirken turizmdeki kötü gidişin cari açığı artırabileceğini ifade etmişti. Şimşek, “Yabancı kaynak gelmesi için risk primi düşük olacak, dünya normlarında olmalıyız. Tüm alanlarda rasyonaliteyi korumalıyız. Uzun vadede hepimiz gidiciyiz. Bunu ben söylemedim, ünlü ekonomist John Maynard Keynes söyledi” demişti.