Financial Times'ın haberine göre ABD'nin tarihi eyaletlerinden dolan Philadelphia'da gazlı içeceklerin satışından ekstra vergi alınacak. Philadelphia eyalet meclisinin 13'e 4 oyla aldığı karara göre Coca-Cola ve Pepsi gibi büyük üreticiler kararı sert bir şekilde eleştiriyor. Eyalet parlamentosu daha önce iki kez söz konusu içeceklere vergi getirmeyi görüşmüş fakat karar çıkmamıştı.

YORUM YAPMADI


Sağlıklı yaşam derneği Healthy Food America'nın başkanı Dr Jim Krieger vergi kararıyla ilgili, "Philadelphia'da alınan cesur karar karar eyaletin çocukları için ve geleceği için alınmıştır" ifadelerini kullandı. Financial Times'ın ulaştığı Pepsi konuyla ilgili bir yorumda bulunmadı.

MEKSİKA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ


Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent ise geçen hafta yaptığı açıklamada, "Bu tip önlemler obeziteyi azaltmayacak. Obezitenin çözümü için hükümet ve sivil toplum biraraya gelerek çözüm üretmeli" açıklamasında bulundu. Meksika'yı örnek olarak gösteren Kent, "Meksika'da şekerli içeçekler üzerinden yüzde 10 vergi alındı. Bun rağmen satışların arttığını biliyoruz" dedi.

Philadelphia valisi Jim Kenney ise şekerli, gazlı içeceklerden elde edilecek 91 milyon dolarlık ekstra vergi gelirinin 5 yaşından küçük çocukların eğitimi için ve park yapımında kullanılacağını belirtti. Philadelphia ABD'nin en yoksul eyaletlerinden biri olarak tanınıyor.