Türkiye'nin 2016-2017 tarım sezonunun başında Rus tahıl alım hacminde liderliğe yükseldiği bildirildi. Türkiye'ye Rusya'dan 1,483 milyon ton tahıl ihraç edildi.

Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi'nin (Rosselhoznadzor) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz-19 Eylül tarihleri arasında 10,702 milyon ton tahıl ihraç edildi.

Bu değer tahıl ürünlerinin Gümrük Birliği ülkelerine gönderilen hacmi dikkate almıyor. Böylelikle Türkiye'nin Rus tahıl ürünlerinin ihracatındaki payı %13,85 seviyesinde oldu. İkinci sırada 1,261 milyon ton tahıl ürünlerinin gönderildiği Mısır yer aldı.

İLGİLİ HABERHalkın ekmeğine de zam geldiHalkın ekmeğine de zam geldi
Türkiye ve Mısır'ı 1,006 milyon ton tahıl ürününün ihraç edildiği Bangladeş ve 742,5 bin ton tahıl ürününün ihraç edildiği Suudi Arabistan takip etti.

Öte yandan yeni sezonun başından itibaren 8,17 milyon ton buğday ve 1,275 milyon arpa ihraç edildi.

'DESTEKLER YETMİYOR'


Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş söz konusu tabloyu Sozcu.com.tr'ye yorumladı. Demirtaş, "Biz artık pek çok tarım ürününü Türkiye dışından alıyoruz. Çünkü ekilmeyen alan sayısı çok. İnsanlar tarıma yönlendirilmiyor. Araziler ekilmemiş şekilde boş duruyor. Masraflar çok yüksek. Destekler yetmiyor" diye konuştu.

Siyasi iktidarın Afrika'dan tarım arazisi almak için girişimleri olduğunu ifade eden Demirtaş, " Afrika'da ziraatçılık yapılmayacak. Maliyetler yüksek 1 kilogram buğdayın masrafı çok yüksek. Meyveden muza kadar sap samana kadar yurtdışından geliyor. Azerbaycan'dan saman almak zorunda kaldık. 21 milyon dekar arazi terk edildi. Çiftçi tarımdan koptu. Bu sene de büyük şehirlerde sorunlar oluyor. 80 milyon insanı doyuramıyoruz" dedi.

İŞTE 2015'TE TÜRKİYE'NİN TARIM ÜRÜNÜ İTHALATI


organik-urunler