İsmail ŞAHİN

Reza Zarrab ve şarkıcı eşi Ebru Gündeş’in Kanlıca’daki tarihi Mehmet Arif Bey Yalıları’nda mevzuata ve koruma ilkelerine aykırı biçimde tadilat yaptığını SÖZCÜ, 31 Mayıs 2015’te manşetten duyurdu.

[caption id="attachment_1132588" align="alignnone" width="670"] Reza Zarrab, Kanlıca’da bulunan ve ikinci derece tarihi eser olarak tescilli ikiz yalılardan birine kaçak kat çıkmış ve iki yalı arasına da asansör yaptırmıştı. Reza Zarrab, sağlık gerekçelerini, Ebru Gündeş de konserini bahane ederek dünkü duruşmaya katılmadı.[/caption]

Yalıların dış cephesinin tahrip edilip, asansör ve kaçak kat eklendiğinin haberimizle ortaya çıkmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri Hüseyin Sağ ile Hakkı Sağlam, Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş ile tadilat işlemlerini gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yapılan başvuru üzerine Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

ZARRAB ZORLA GETİRİLECEK

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Zarrab ve Gündeş’in ifadelerini alan Savcı Turgut Çakır’ın konuyla ilgili iddianamesini Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Tekin Karaca kabul etti. Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş izin alınmaksızın tamirat-tadilat ile izinsiz inşai ve fiziki müdahalede bulunmak suçlamasıyla dün Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaya başladı. Ebru Gündeş Batum’da konserde olduğu için duruşmaya katılmazken eşi Zarrab, rapor almadan sağlık sorunlarını gerekçe gösterip hakim karşısına çıkmadı.

Geçerli bir mazereti bulunmayan Zarrab, 24 Haziran 2016 tarihinde yapılacak ikinci duruşmaya zorla getirilecek, eşi Gündeş için ise davetiye çıkarılacak.
Sanık inşaat sorumlusu Hakkı Suha Gökdemir ve tanık mimar Dara Kırmızıtoprak duruşmaya katılarak ifade verdi. Gökdemir ifadesinde sadece Gündeş’e ait 116 ada 5 No’lu parseldeki yalıya ait tadilat izni olduğunu, Zarrab’a ait 4 No’lu parseldeki yalıya ilişkin restorasyon başvurusunun bulunmadığını belirtti. Kendisinin sadece Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden 4 aylık süre için basit onarım izni aldığını anlatan Gökdemir, yalılarda tadilat yapan kişilerin taşeron olarak Reza Zarrab tarafından tutulduğunu ve bunlarla herhangi bir bağlantısının olmadığını söyledi.
İnşaat aşamasında herhangi bir denetimde bulunulmadığını belirten Gökdemir, kendisine ceza verilmesi halinde hükmün geri bırakılmasını istedi.

BİRBİRLERİNE GİRDİLER

Zarrab ise savcılık ifadesinde tüm sorumluluğun Gökdemir’de olduğunu söyleyerek, “Bu iş için Suha Gökdemir ve Dara Kırmızıtoprak ile anlaştım. Projeleri Kırmızıtoprak çizecek, diğer bütün işlemleri Gökdemir takip edecek, gerekli mercilerden izin alacak, daha sonra projeye uygun olarak yapacaktı. Ben bütün tadilatların izin çerçevesinde yapıldığını düşünmekteydim” demişti. Mimar Dara Kırmızıtoprak ise dünkü ifadesinde yalılarda herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunmadığını sadece proje hazırladığını söyledi.



Zencani ortağım değil

Reza Zarrab, İran’da yargılandığı davada idam cezasına çarptırılan iş adamı Babek Zencani ile ortak olduğu yönünde iddialar içeren haberlere ve mal varlığını satışa çıkardığı söylentilerine ilişkin bir açıklama yaptı. Zarrab açıklamasında, uzun süredir medyada Zencani’nin ortağı olduğu yönünde haberler yer aldığını belirterek, “Bu haberler doğru değil” dedi. İran mahkemelerinin, İran Devleti aleyhine işlenen bir suçun soruşturmasını yaptığını hatırlatan Zarrab şunları söyledi:
“Bu kadar derin ve çok yönlü yapılan bir soruşturmanın sonunda kararını veren İran mahkemeleri, konuyla hiçbir ilgim olmadığını açıkça ortaya koymuştur. Babek Zencani, hiçbir zaman benim ortağım olmadı ve ben İran Devleti’nin parası ile ticaret yapmadım. İran Devleti tarafından şahsıma yöneltilen bir suçlama olmadığı gibi hakkımda açılmış, devam eden ya da sonuçlanmış bir soruşturma da bulunmamaktadır. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ailem, sahip olduğum varlıklarım ve yatırımlarımla Türkiye’deyim.”

Suçu bilerek işlediler

Haberimiz üzerine savcılığa şikayette bulunan İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, duruşmada sanıkların suçu bilerek işlediğine dikkat çekti. Sağ, “Gündeş savcılık ifadesinde suçu ben işlemedim demiyor, tüm işleri Reza Zarrab yaptı diyerek kocasını suçluyor. Her ikisinin de en ağır biçimde cezalandırılmasını istiyorum” dedi.
İBB Encümeni’nin yalılarla ilgili yıkım ve para cezası aldığı ama 1 yıla yakın bir süredir bu kararı uygulanmadığını hatırlatan Sağ, “Zarrab, yalıların yanı sıra Kanlıca’daki tarihi köşkü de yıkıp kaçak inşaat yaptı. Anlaşılan bu işi meslek haline getirmiş” diye konuştu. Sağ’ın açıklamalarının ardından mahkeme heyeti Kanlıca’daki köşk dosyasının da incelenmesini istedi. İBB Meclis üyesi Hakkı Sağlam da Zarrab’ın 17-25 Aralık soruşturması sırasında kamu kurumları ile girdiği yasa dışı ilişkilerin ortaya çıktığını hatırlatarak, “Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve İBB görevini yapmayıp, inşaatları denetlemeyerek kanuna aykırı yapılaşmaya göz yummuştur. Sanıklar bilerek ve isteyerek tarihi eserlere zarar vererek suç işlemiştir. Bu raporlarla ve tutanaklarla sabittir. Yalıların eski haline getirilmesini ve sanıkların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.
Mahkeme heyeti şikayetçi Sağ ve Sağlam’ın davaya katılmalarını reddederken, yalıların eski haline getirilip getirilmemesi konusunda Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden bilgi alınmasını kararlaştırdı.