İstanbul Beykoz Merkez Mahallesi’ndeki 120 bin metrekarelik “tescilli fidanlık”ta inşaatı süren Türk Alman Üniversitesi’ne yurt binası yapmak üzere 30 bin metrekarelik fidanlık daha feda edildi.

ÜNİVERSİTEYE ARAZİ YETMEDİ
Türkiye ile Almanya arasında 2009’da TBMM tarafından onaylanan anlaşma kapsamında kurulacak üniversite için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Beykoz’daki 265 bin metrekarelik fidanlığın 120 bin metrekarelik kısmını 2011’de imara açtı. Orman yok edilerek üniversite inşaatına başlandı. Ancak üniversiteye 120 bin metrekare yetmedi ve komşu parselindeki 30 bin metrekarelik fidanlığı da istedi. Hazineye ait olan fidanlığa, öğrenci yurdu yapılabilmesi için planlardaki fonksiyonunun değiştirilmesi talebi 13 Mayıs günü İBB Meclis gündemine geldi.

SIVILAŞMA VE TAŞKIN RİSKİ VAR
Üniversite yönetiminin istediği plan değişikliği ile ilgili İBB’ye bağlı birçok kurum olumsuz görüş vererek uyarılarda bulundu. Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, parselin önlem alınması gereken alan sınırları içinde kaldığına dikkat çekerek sıvılaşma riskinin göz önüne alınması gerektiği vurgulandı. Planlama öncesinde mutlaka İSKİ veya DSİ’den “Taşkın Tehlikesi” bakımından kurum görüşü alınması gerektiğine işaret edildi. DSİ 14.Bölge Müdürlüğü, parselin güneyinden geçen Melen İsale Hatları ve tünellerinin zarar görmemesi için önlem alınmasını istedi. Ulaşım Planlama Müdürlüğü de yoğunluğu arttıracağı için değişikliği uygun bulmadı.

ALMANYA’DA ORMANA ÜNİVERSİTE YAPILABİLİR Mİ?
Olumsuz görüşlere rağmen İmar ve Bayındırlık Komisyonu, kamu yararı taşıdığından fidanlığı imara açtı. Karar, CHP’lilerin red oyu ile geçti. 2011 yılında üniversite için fidanlığın imara açılmasına dava açan CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, bu plan değişikliğine de dava açacaklarını söyledi. Ormanların talan edilmesine tepki gösteren Sağ “Biz Almanya’ya gitsek ormanlara üniversite yapmamıza izin verirler mi?” diye sordu.