Markalı konut satışları hız keserken, talebin yavaşlayıp arzın artması sektörü endişelendiriyor. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Gayrimenkul sektörüne sadece konut ve sat-yap modeli olarak baktığımızda önümüzdeki süreçte bir tıkanma, talep yetersizliği söz konusu olabilir” dedi.
Torun, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün 15 yıl önce yurt dışı müteahhit hizmetlerinin dışında olarak mahalle müteahhitliğinden başladığını hatırlattı.

ÖZ KAYNAKLAR SINIRLI
Sektörün, finansman imkanları olmadığı için sat-yap modeline göre geliştiğini vurgulayan Torun, şunları söyledi: “Bugün de ‘inşaat’ ya da ‘gayrimenkul’ dediğimizde akla hemen konut satışları, aylık, yıllık satışlar geliyor. Halbuki devasa bir sektör var bunun arkasında. Gayrimenkul sektörüne sadece konut ve sat-yap modeli olarak baktığımızda önümüzdeki süreçte bir tıkanma, talep yetersizliği söz konusu olabilir. Sat-yapa göre gelişmiş, imkanları, öz kaynakları sınırlı olan orta ölçekli bir sektörden bahsediyoruz. O zaman bu gayrimenkuller, daha uzun vadeli, arazinin bulunduğu lokasyon, gelecekteki ihtiyaçlar dikkate alınarak değil, sadece ‘Finansmanı nereden temin ederim’, ‘Hangisini kolay satarım?’a göre hareket edilerek hesaplanıyor. Uzun vadeli düşünüldüğünde ise gayrimenkul sektörü, geniş bir alanı kapsıyor.”

2 MİLYAR LİRA YATIRIM ÖNGÖRÜYOR

2015 yılında 440 milyon lira yatırım yaptıklarını belirten Aziz Torun; 2018 yılına kadar gayrimenkul sektörüne 2 milyar lira yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu yıl 5. Levent projesinin ikinci etabı ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin inşaatına başlayacaklarını kaydeden Torun, “Yılın ilk yarısında Paşabahçe projesine başlamak üzere çalışmalarımız sürüyor. Proje ‘Kentsel Resort Otel’ konseptinde, az yoğunluklu, lüks, yaklaşık 120 odalı olması planlanan prestij bir otel ve yine öngörülen prestijli otel markasının hizmet vereceği apart otel daireleri ve yalıları kapsayan karma bir proje olarak tasarlanıyor” dedi. Önümüzdeki 3 yılın toplamında 6.9 milyar lira satış gelirine ulaşmayı öngördüklerini kaydeden Torun, 2016 yılında 1.5 milyar lira satış geliri hedefliyoruz” diye konuştu.