Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağı'na yaptırılan, 3 tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası, tarihi günlerinden birisine daha sahne oldu. '93 Harbi' olarak bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı'nda 'Aziziye Tabyası'nın düştü' haberi üzerine kadınlı- erkekli Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla tabyaları geri alarak bir destan yazdı.

FOTO:DHA FOTO:DHA


O günün ruhunu yakalamak ve tanıtımını yapmak için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Tabyalar Platformu tarafından bu yıl dördüncüsü organize edilen 'Tarihine Tanık Ol' etkinliğe yaşlısından gencine binlerce kişi katıldı. Erzurum'daki tüm camilerde saat 06.00'da okunan 'Sala'nın ardından o günleri yansıtan şu tarihi mesaj, minarelerden vatandaşlara iletildi:  "Ey Erzurumlular Ey ahali Moskof, Aziziye'yi bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını seven yetişsin."

FOTO:DHA FOTO:DHA


Çağrı üzerine cami önlerinde toplanan halk Büyükşehir Belediyesi tarafından hazır bekletilen otobüslerle Karskapı Şehitliği'ne taşındı. Dokuz pare top atışı ardından şehitlik önünde ellerinde Türk bayrakları ile toplanan 20 bin kişi 'Tekbir' getirerek yürüyüşe başladı. Kadınlı erkekli binlerce kişi, Nene Hatun'un destanlaştığı ve mezarının bulunduğu deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Aziziye Tabyası'na akın etti.

FOTO:DHA FOTO:DHA


4 kilometrelik yürüyüş sonunda tabyalara ulaşan vatandaşları gece nöbet tutan AKUT ve TEMA'cılar karşıladı. Tabyalarda toplanan kalabalık, İstiklal Marşı'nı söyledikten sonra okunan Kuran-ı Kerim'i dinledi. Müftü Vekili Celal Büyük tarafından yapılan duada etkinliğe katılanlar hep birlikte 'Amin' dedi.

VALİ AZİZOĞLU: 139 YILLIK KAHRAMANLIK CANLANDIRILDI


Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Aziziye Tabyaları'na tırmanış etkinlikte Vali Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Jandrma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Metin Kahraman, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, Atatürk Üniversitesi Rekörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü. Prof.. Dr. Muammer Yaylalı, kamu kurum müdürleri, öğrenciler, askerler, sivil toplum kurumları, izciler ile çocuk, yaşlı ve gençler hazır bulundu.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yürüyüşe Erzurum halkının büyük bir ilgi gösterdiğine işaret eden Vali Seyfettin Azizoğlu şunları söyledi:  "Sabah namazından sonra minarelerden sala okundu ve Erzurumlular tabyadaki ordumuza destek olmak için ellerine aldıkları kazma ve balta gibi kesici aletlerle hücum ettiler. Erzurum halkı o gün Nene Hatunları, kızanları, gençleri ve yaşlıları ile birlikte tabyaya çıkıp düşmanı bu topraklardan attı. Halk olmasa, Doğu'daki en büyük ordu esir edilmiş ve 1877'nin Kasım ayında düşmana İstanbul yolu Doğu'dan açılmış olacaktı. Ama Erzurum, İstanbul'un kilidi oldu. Bu sabah namazdan sonra askeri, jandarması polisi ve 20 bine yakın Erzurumlu yine sabah namazını kılıp okunan sala ile birlikte Erzurum Tabyalarına geldiler ve 139 sene önce atalarının yaptıkları kahramanlığı ve fedakarlığı burada canlandırdılar.

FOTO:DHA FOTO:DHA


Erzurumlular, böylesine kahraman bir halkımız olduğu sürece düşmanlarımızın bizlere zarar veremeyeceğini bir kez daha göstermiş oldu.  Etkinlikte, Büyükşehir Belediyesine ait Mehteran Takımının marşlar okuması ile anma töreni sona erdi. Etkinliğe katılanlar, yürüyerek kente döndü. (DHA)