Davanın sanıklarından eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Koşaner ile kuvvet komutanları Metin Ataç, Aydoğan Babaoğlu ve Atilla Işık'ı tanık göstermiş, 4 komutan 18 Şubat 2013 günü Silivri'deki mahkemeye geldikleri halde, 13. Ağır Ceza hakimleri tarafından tanıklık yapma taleplerini reddetmişti.


Asuman ARANCA / ANKARA

Yargıtay, bu durumu eksiklik olarak gördü ve bozma nedenleri arasında saydı. Işık Koşaner, tanıklığı reddedilince mahkemeye yazılı olarak başvurmuş ve davaya konu iddialar için bildiklerini anlatmıştı.

Koşaner yazılı ifadesinde, Başbuğ'un kaos yaratma amaçlı herhangi bir imasının bile olmadığını, Başbuğ’u 1974’den beri tanıdığını ve 2010’a kadar görev ilişkisi içinde bulunduğunu belirterek şunları söylemişti:

"Emekli Orgeneral Sayın İlker Başbuğ’un, TSK’da yasadışı bir örgüt adına sızdığı şeklindeki bir iddiayı doğrulayacak veya destekleyecek herhangi bir duyumum kesinlikle yoktur. Başbuğ ile katıldığım YAŞ ve MGK toplantılarında, kendisinin devlet yöneticileri veya hükümet üyelerini baskı altına almak olarak tanımlanabilecek herhangi bir söz veya eylemine tanık olmadım. Bana veya astlarıma, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak, kaos yaratmak amacıyla herhangi bir iması, düşünce açıklaması, söylemi veya emir- talebi olmamıştır. Aksine ülke güvenliğinin idamesini ve teröre karşı yürütülen mücadelede daha başarılı olunmasını, düşünce ve eylem bazında daima ön planda tutmuş, ast kademeleri de bu istikamette yönlendirmiştir. Emrinde görev yaptığım sürede, bana ve astlarıma devlet otoritesini zaafa uğratmak veya ele geçirmek amacıyla herhangi bir iması, düşünce açıklaması, söylemi veya vermiş olduğu bir emri, talebi yoktur"