Zeynep GÜRCANLI (ANKARA)

Ankara'da bugün meydana gelen saldırıyı ABD, sadece iki gün önce, vatandaşlarına gönderdiği bir uyarı mesajıyla duyurdu. ABD Büyükelçiliği tarafından 11 mart tarihinde yapılan uyarının sadece İngilizce yapılması ise dikkat çekti.

ABD Büyükelçiliği, 11 Mart’ta “ABD Vatandaşlarına Güvenlik Mesajı” başlığı altında Ankara’daki vatandaşlarını uyardığı ortaya çıktı. Büyükelçilikten yayımlanan mesajda, “Türk hükümeti binaları ve konutlarına potansiyel bir terörist saldırısına dair bilgiler olduğu” bilgisine yer verilirken, Amerikalılar’dan bölgeden uzak durmaları istendi.

ABD, 10 bin kilometre uzaktan saldırıya ilişkin bilgi aldı, kendi vatandaşlarını uyardı. Ancak merkez binası saldırının olduğu noktaya sadece 2 km uzakta olan MİT, Türkiye vatandaşları için herhangi bir uyarıda bulunmadı.

EMNİYET İSTİHBARAT "20 BOMBALI ARAÇ" UYARISI YAPIP, PLAKA DAĞITMIŞTI

Sadece Amerikalılar değil, Emniyet İstihbarat da Türkiye'de terör saldırısı yapabileceğine ilişkin istihbarat bilgisi bulunan 20 araç olduğu bilgisini almış ve bu araçların plakalarını 81 il emniyetine dağıtmıştı.

Ancak ardarda gelen tüm bu uyarılara rağmen Türkiye'nin Başkentinde saldırı oldu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN İKİNCİ AÇIKLAMA

ABD Büyükelçiliği, 11 Mart'ta Ankara'daki Amerikan vatandaşlarını uyardığı 'potansiyel terör saldırısı'yla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yapılan uyarının "rutin" olduğu kaydedildi. 

Elçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: "ABD Büyükelçiliği'nin Ankara'daki ABD vatandaşlarına yönelik mesajı hakkında Türk basınında yer alan spekülasyonlara ilişkin gerçekler şöyledir: ABD Büyükelçiliği geçtiğimiz hafta sosyal medyada dolaşan ve Türk hükümeti kaynaklı olduğu belirtilen bir uyarı mesajı yoluyla bir tehdit bilgisinden haberdar olmuştur. Söz konusu uyarıyı Türk makamlarıyla teyit eden büyükelçilik, Türk hükümetinden herhangi bir tehdit bilgisi edindiğimizde rutin olarak yaptığımız şekilde, aralarında hem devlet görevlileri hem de sivillerin bulunduğu Ankara'daki tüm ABD vatandaşlarına ve ABD Büyükelçiliği'nin tüm çalışanlarına yönelik bir bilgi notu yayınlamıştır."

ABD Büyükelçiliği, 11 Mart'ta bir açıklama yayınlayarak Ankara'daki ABD vatandaşlarını, "kişisel güvenlik planlarını gözden geçirmeleri ve çevrelerine dikkat etmeleri" yönünde uyarmıştı. Açıklamada, "Ankara'nın Bahçelievler bölgesindeki Türk hükümet binaları ve konutlarına yönelik potansiyel bir terör saldırısı bilgisi alındığı, ABD vatandaşlarının bu bölgeden uzak durmaları" istenmişti. CİHAN