Dün öğlen saatlerinde Hakkari’nin Çukurca ilçesinde Hisar Dağı bölgesinde devam eden operasyonda 3 askerin şehit düşmüş, 1 asker de yaralanmıştı. Çıkan çatışmada şehit düşen askerlerden birisinin Afyonkarahisar Bolvadin nüfusuna kayıtlı Piyade Uzman Çavuş Nuri Başaran, diğerinin ise Çay ilçe nüfusuna kayıtlı Piyade Uzman Çavuş Fatih Ak olduğu kaydedilmişti. Şehitleri taşıyan askeri uçak bugün öğlen saatlerinde kente ulaşırken, şehit Başaran ve Ak’ın naaşları karayolu ile baba ocakları olan Bolvadin ve Çay ilçelerine doğru hareket etti.

Kentte ilk cenaze töreni şehit Ak için baba ocağı olan Çay ilçesine bağlı Karacaören beldesinde gerçekleştirildi. Cenaze törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ve binlerce vatandaş katıldı.

“ŞEHİDİM GÜLÜYOR, BEN GURURLUYUM”


Şehidin naşı 112 Acil Servis ambulansı ile oturduğu eve getirildiği sırada şehidin babası Ramazan Ak, bir asker ve yakınının kollarında güçlükle yürürken, ağzından ibretlik olacak, “Vallahi şehidim gülüyor, bak şehidim gülüyor. Ben gururluyum şehidim gülüyor. Yavrum gülüyor, ben gururluyum, vatan sağolsun” sözleri döküldü.

sehit2

Helallik alınması için baba evinde bekleyen şehit Ak’ın halaları da herkesi gözyaşlarına boğan ağıtlar yaktı. Şehidin halası Cahide Alkan, “Çeyizi duvarda asılı kalan, nişanlısı ardında kalan kuzum. Ona mı yanalım, senin gençliğine mi, yanalım Fatih Fatih..” şeklinde feryat etti.

Şehidin annesi Fadime Ak da oğlu için “Ah kuzum ah, yedi köpekler. Yedi köpekler seni kuzum. Allah’ın verdiği canını köpekler aldım kuzum. Fatih’in canım kuzum” diye ağıtlar yaktı.

Helallik alındığı sırada şehidi gözyaşları içerisinde bir başka ağıtlar yakan kişi ise şehidin amcası Mehmet Ak oldu. Amca Ak, “Köpek sürüleri sizi sevindirmeyeceğiz, dimdik ayaktayız. Köpek sürüleri sevindirmeyeceğiz sizi lanet olsun size” diyerek hıçkıra hıçkıra ağladı.

“BEN SANA DOYAMADIM KARDEŞİM”


Helallik alındıktan sonra şehit Ak’ın tabutu törenin yapılacağı alan götürülmek için ambulansa bindirilirken şehidin ismi öğrenilemeyen kız kardeşi ise, "Ben sana doyamadım kardeşim. Kızımız sana doyamadı. Kızım dayısına doyamadı, doyamadı. 'Dayım asker' diyordu, gözüm benim"

OKUL ARKADAŞININ YANINA DEFNEDİLDİ


sehit4

Helallik alınmasının ardından şehidin naaşı ambulans ile belde meydanında hazırlanan tören alanına getirildi. Şehit Ak’ın cenaze namazını İl Müftüsü Şükrü Kabukçu kıldırdı. Şehidin cenaze törenine Bakan Eroğlu’nun yanı sıra protokol üyeleri de katıldı. Şehit Ak’ın cenazesi kılınan cenaze namazının 5 Ağustos’ta şehit olan ve aynı köylü olan Mehmet Esen’in yanına defnedildi.

Öte yandan 2 şehidin de ortaokuldayken okul arkadaşları olduğum öğrenilirken, Fatih Ak'ın ayrıca 2 ay önce nişanlandığı da belirtildi.

İKİNCİ TÖREN BOLVADİN'DE YAPILDI


Kentte ilk cenaze töreni Çay’da Fatih Ak için yapılırken, ikinci tören ise Bolvadin’de şehit Nuri Başaran için yapıldı. Bolvadin Çarşı Caminde gerçekleştirilen cenaze törenine; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ve binlerce vatandaş katıldı.

Cenaze töreni öncesi helallik alınması sırasında şehidin yakınları gazetecilerin görüntü almasını istemedi. Bunun üzerine gazeteciler meydanda şehidin naaşını beklemeye başladı. Ancak gazetecilere olan tepkiler burada da dinmezken, cenaze törenine katılanlar basın mensuplarını görüntü almasını istemediler.

PARSAK: ÇEKMEYİN KARDEŞİM BABASI İSTEMİYOR


Bu sırada tören alanına gelen şehidin babası Said Başaran, “Çekmeyin” deyince kimliği belirsiz bir kişi kameramanın elini itekleyerek görüntü çekmesine engel oldu. Tören başlamadan önce şehit babasının koluna giren MHP Milletvekili Mehmet Parsak, basın mensuplarının görüntü almalarına tepki göstererek, “Çekmeyin kardeşim, babası istemiyor” diyerek bağırdı. Bunun üzerine özellikle kameramanlar tören alanından uzaklaşarak bir süre görüntü almadılar.

Cemaatin cenaze töreninin görüntülenmesini istememesi üzerine devreye giren İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ise, böyle durumlarda sakin olunması gerektiğini ve bu tarz olayların yüce Allah tarafından gelen bir imtihan vesilesi olduğunu belirterek, metanetin korunması gerektiğini ifade etti.

ŞEHİT OĞLUNA SON KEZ SARILDI


Yaşananlar karşısında cenaze törenini görüntülemek için yoğun çaba gösteren basın mensupları zor şartlar altında çalıştı. Tabut katafalka konulduktan sonra şehidin annesi Hatica Başaran tabutuna başına gelerek, şehit oğluna son kez sarıldı. Bir süre gözyaşı döken anne, yakınlarının yardımı ile tabutun başından uzaklaştırıldı.

Şehidin kız kardeşi Esra Başaran ise cenaze töreni boyunca güçlükle ayakta kaldı. Törende ağabeyine ağıtlar yakan kız kardeşin ne söylediği ise basın mensuplarının görüntü almalarının istenilmemesi sebebi ile anlaşılamadı. Ancak kız kardeş Başaran, şehit ağabeyine sürekli gözyaşları içinde ağıtlar yaktı.

Bekar olan şehit Başaran kılınan cenaze namazının ardından askerlerin ve vatandaşların omuzlarında son yolculuğuna uğurlandı.