AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, partide yeni genel başkan ve başbakan adayının ne zaman açıklanacağı tartışmalarına ilişkin, bu ismin önümüzdeki hafta netleşeceğini söyledi.
AK Partili Turan, partisinin Olağanüstü Kongre'ye gitme kararı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kongrede aday olmayacağını açıklamasına ilişkin muhalefet partilerinin 'darbe' söylemlerini eleştirdi. Turan, "Darbe oldu, müdahale oldu' bunu doğru bulmuyorum. Darbe değil. Anayasal çerçevede kongre yapıyoruz. Partimizin tüzüğü ön gördüğü şekilde yapıyoruz. Darbe dediğinizde kimin ne yaptığı belli olmaz ne dediği belli olmaz" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Turan, Meclis'te gazetecilerle bir araya gelerek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Turan, AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal'ın 'düşük profilli başbakan' ifadesini doğru bulmadığını belirterek "Bir kere AK Parti'nin düşük profilli Başbakanı bırakın düşük profilli mahalle başkanı bile yok bizde. AK Parti'nin yakışır iddialı bir başbakanla yolumuza devam edeceğini söylemek isterim. Kendisi açıklamasını revize etti ve yanlış anlaşıldığını söyledi" ifadelerini kullandı.
"TEK ADAY İZLENİMİ VAR"
AK Partili Turan, yeni başbakan adayını kimin açıklayacağına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:
"Başbakanın tercihidir, kendisi mi açıklar ekibine mi açıklatır. Bunların hepsini yaparken ahde vefa şeklinde olmasını arzu ettik. Tek aday olacağı izlenimi var. 1400 delege var. Önemli olan AK Parti'nin kimliğine yakışır bir kongreyi yapma niyetimiz. Kongreyle ilgili bir heyet oluşturuldu. Genel başkan adayının kim olacağı gelecek hafta netleşir." "DARBE DEDİĞİNİZDE KİMİN NE YAPTIĞI BELLİ OLMAZ"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Turan, AK Parti'nin 20 ayda üçüncü kongresinin gerçekleştirildiğinin anımsatılması üzerine şöyle konuştu:
"Kendi kongrelerimizi kedimiz planlıyoruz. Kasetle kavgayla gürültüyle yapmadık. Demokratik süreç içinde gerçekleştiğini düşünüyoruz. Mahkeme kararı yada kaset olayıyla kongre yapmıyoruz. Zaman zaman muhalefet liderlerinin 'darbe' dediğini duyuyorum. Partinin MYK'sı, MKYK'sı var. Sayın Cumhurbaşkanının kurucu başkanı olduğu partiyle ilgili kanaat belirtmesi doğrudur. Bu insanlara 'Erdoğan'dan etkilenmeyin' demek onların iradesine söz geçirmeye çalışmak olur. 'Cumhurbaşkanı talep etti kongre oldu' değil parti kendi içinde görüşme yaptı karar aldı. Başbakan, Cumhurbaşkanı ile paylaştı bunu sonra kamuoyuyla. Bu karar başbakanımızın kararıdır. 'Darbe oldu, müdahale oldu' bunu doğru bulmuyorum. Darbe diyen kasetle gelip görevi alan bir genel başkanını partimizin iç ilişkilerine müdahil olması çok komik. Darbe değil anayasal çerçevede kongre yapıyoruz. Partimizin tüzüğü ön gördüğü şekilde yapıyoruz. Darbe dediğinizde kimin ne yaptığı belli olmaz ne dediği belli olmaz."
"UMARIM CHP VE MHP KAMUOYUNA AÇIKLADIKLARI ŞEKİLDE DAVRANIR"
AK Partili Turan, Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlıkların 16 Mayıs'ta görüşüleceğini belirterek ikinci turun 18 Mayıs Çarşamba günü yapılacağını bildirdi. Turan, konuyla ilgili şunları söyledi:
"İlk görüşme saat 11.00'de yapılacak. HDP'nin tüm provokasyonlarına rağmen biz demokratik süreci işleterek değişikliğin olmasını sağlayacağız. Umarım CHP ve MHP de kamuoyuna açıkladıkları şekilde davranırlar. Ancak başından beri CHP'de ilginç bir durum mevcut. CHP'de bir kakafoni var. Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'evet diyeceğiz' açıklamasından sonra milletvekilleri sıraya girerek 'hayır' diyeceklerini açıkladı. CHP'nin eski 38 vekili 'hayır' oyu vermesi için partiye çağrı yaptı. ŞU ana kadar 'evet' oyu vereceğini söyleyen hiçbir milletvekili yok. Basına yer aldığına göre Kılıçdaroğlu 'Susun, başka bir planımız var' demiş. Acaba CHP'nin planı oylamada 'hayır' oyu vermek mi, bunu zaman gösterecek. Evet diyen Bülent Tezcan hariç bir tane açık milletvekilleri yok. Benim fezlekem var ve evet diyeceğimi söylüyorum. CHP'den kaç kişi var evet diyen, çıksın davet diyorum."
"FİRE BEKLEMİYORUM"
AK Partili Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AK Parti'den fire olmaz. Bu konuda duruşumuz net. Başbakan görevini bırakmış olmasına rağmen göreceksiniz gelip oyunu kullanacaktır bir milletvekili gibi. Bir tane fire beklemiyorum yani. Yasal ve resmi olarak ne oy verildi bilme imkanımız yok. Grup psikolojisi ve milletvekillerinin imza atması böyle bir süreç olduğunu düşünüyorum. Tüm arkadaşlarımız net karar verdiler. Algınlanlığımız var dokunulmazlıklarla ilgili. Kürsüye çıkan herkes bize ağır ithamlarda bulundu. Bunu istemek zorundayız. Kaldırıyoruz gelin bakalım kim tacizci, hırsız görün bakalım. Biz referandum olmasın diye uğraşıyoruz fire vermeden diğer partilerin desteğiyle bu konuya gündemden düşürelim istiyoruz."
Bülent Turan, AB ile vize muafiyeti kriterlerinde terörle mücadele hariç Meclis ayağının bittiğini söyledi.

DHA