Akkuyu Santrali planına izin çıkmasıyla gözler Akkuyu'ya çevrildi. Peki Akkuyu nerede? Nükleer Santral hangi şehre yapılacak? Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiinde yapılması planlanan nükleer santrale Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında izin çıktı.

mersin-akkuyu

SANTRAL HAKKINDA ELEŞTİRİLER


Prof. Dr. Tolga Yarman'a göre santralin lisansı günümüz şartlarını kapsamıyor. Santralin lisansı 1970 yılından kalma veriler ile 2013 yılında güncelleme yapılmıştır ve o dönemde çevresel etki değerlendirmesi, turizm etki değerlendirmesi ve meyve sebze etki değerlendirmesi yoktu. Ayrıca Three Mile adası kazası, Çernobil reaktör kazası, Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları sonrasında güncellenen lisans güvenlik gereksinimleri Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için alınmamıştır.

KARAR ALINIRKEN GERGİNLİK


Raporun görüşülmesi sırasında mecliste nükleer karşıtları ile bazı meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşanırken, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz arasında da gerginlik yaşandı.
NGS Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi, Rus şirketi Rosatom’un katılımıyla Mersin’de inşa ediliyor. Bu proje 1,2 gigawatt kapasiteli 4 enerji bloğunun kurulmasını ön görüyor. İlk enerji bloğunun 2023 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.