Kongre öncesinde teşkilatlar ve milletvekilleri arasında ‘kimi genel başkan görmek istiyorsunuz?’ anketi yapılıyor. Ancak sonuç açıklanmayacak. Pazar günü ise tek adayla kongre yapılacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği isim yeni genel başkan olacak.

AKP Genel Merkezi’nde genişletilmiş il başkanları toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan il başkanı, belediye başkanı, kadın ve gençlik kolları başkanlarından genel başkan konusunda önerileri alındı. Tek isim bildirmeleri istenirken, sonuçlar kapalı toplandı. Sonuçlar ise açıklanmayacak. Bugün de AKP’li 316 milletvekilinin görüşü alınacak.

YILDIRIM BEKLENİYOR


Cuma günü temayülden çıkan ismin açıklanması bekleniyor. AKP kulislerinde, yeni genel başkan konusunda konsensüs ortaya çıkmış durumda. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın isminde ittifak var. Erdoğan’ın da kafasındaki ismin Yıldırım olduğu belirtiliyor. Pazar günü kongrede tek adayla seçim yapılması bekleniyor.

Kongrede 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) da seçilecek. 12 Eylül 2015’te kongre yapılmasına rağmen Pazar günü mevcut isimlerden 15’nin listeye girmeyeceği öğrenildi. Bazı bakanların da MKYK’ya alınmayacağı belirtiliyor. Davutoğlu’nun yetki devrinde imza vermeyen Ankara Milletvekili Cemil Çiçek’in ise kendi isteğiyle MKYK’ya girmek istemediği kaydedildi.

HANGİ BAKANLAR GİDİYOR?


Genel başkan değişimiyle birlikte MKYK, MYK, grup yönetimi ve Bakanlar Kurulu’nda bir dizi değişiklikler yapılacak. 5 grup başkanvekilinden Naci Bostancı ve Coşkun Çakır’ın yeni dönemde olmayacağı, Nurettin Canikli’nin de bakan olmasıyla 3 grup başkanvekilinin değişeceği öğrenildi. Fatih Şahin, Yılmaz Tunç ve Doğan Kubat’ın ismi grup başkanvekilliği için geçiyor.

Davutoğlu’na yakın olan bazı bakanlar da kırmızı plakaya veda edecek. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi, Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun görevden alınacağı konuşuluyor.

Nihat Zeybekçi’nin Çevre ve Şehircilik, Nurettin Canikli’nin Gümrük ve Belma Satır’ın ismi de Aile Bakanlığı için geçiyor. Ömer Çelik’in Hükümet Sözcüsü olabileceği, Numan Kurtulmuş’un da başka bir göreve kaydırılabileceği belirtiliyor.