TBMM’de Boşanmaları Araştırma Komisyonu’na davet edilen sivil toplum örgütü Eşitlik İzleme Kadın Grubu (EŞİTİZ) Temsilcisi Hülya Gülbahar “Kadının hayattaki tek rolünü yaradılışı gereği anne olmaya indirgeyen bir devlet politikasını tartışmamız gerekiyor” dedi. AKP'li Sait Yüce ise Hülya Gülbahar'ın bu sözlerine tepki göstererek “Gidin dışarıda konuşun, burası komisyon” diyerek Gülbahar'ı komisyondan kovdu. 

Foto: CİHAN -


DENİZ AYHAN/ANKARA
Hülya Gülbahar'ın bu sözlerine tepki gösteren AKP Isparta Milletvekili Sait Yüce, "Nasıl söylüyorsunuz devlet politikası olarak bunu? Bir suçlama yapıyorsunuz, devlete bir suçlama yapıyorsunuz. Siz burada muhalefet sözcüsü değilsiniz, konumunuzu bilerek konuşun yani. Öyle konuşmayın" diye cevap verdi.

"GİDİN DIŞARIDA KONUŞUN"
Gülbahar, otuz yılını mücadeleye vermiş bir kadın aktivist olduğunu söyleyerek "Ben konumumu çok iyi biliyorum" dedi. Yüce ise bu kez “Gidin dışarıda konuşun, burası komisyon” diyerek Gülbahar'ı komisyondan kovdu.

Hülya Gülbahar, Komisyon Başkanı AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'e , “Sayın Başkan, kovuldum mu? Ne demek dışarıda konuşun?” diye sordu. Keşir ise “Hülya Hanım, siz konuşmanızı tamamlayın lütfen” diyerek yanıt verdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de AKP'lilere tepki gösterince, görüşmenin ilerleyen saatlerinde Yüce “Hem Candan Hanım hem Hülya Hanım haklarını helal etsinler, biraz sesi yükselttim ama hakikatini bilseler herhade biraz daha farklı olurdu” diyerek 


TBMM tutanaklarına yansıyan komisyondaki tartışma şöyle:

SAİT YÜCE (Isparta) – Bir soru soracağım ben Sayın Başkanım. Hanımefendinin anlattığı üsluptan kadının evdeki ve aile içindeki fonksiyonlarını çok böyle gereksiz gibi anladım. Yani o önemli bir şeydir, “önemsenmiyor” gibi bir intiba edindim, tekrar eder misiniz o görüşlerinizi.

EŞİTLİK İZLEME KADIN GRUBU TEMSİLCİSİ HÜLYA GÜLBAHAR – Kadının bu işlevlerini göz ardı ederek, kadının hayattaki tek rolünü yaradılışı gereği anne olmaya indirgeyen bir devlet politikasını tartışmamız gerekiyor.

SAİT YÜCE (Isparta) – Böyle bir devlet politikası var mı?

HÜLYA GÜLBAHAR – Bu devlet politikası…

SAİT YÜCE (Isparta) – Nasıl söylüyorsunuz devlet politikası olarak bunu? Bir suçlama yapıyorsunuz, devlete bir suçlama yapıyorsunuz.

HÜLYA GÜLBAHAR – Acaba bu soruya vereceğim cevabı benim konuşma süreme ekleyebilir miyiz?

SAİT YÜCE (Isparta) – Bir dakika… Devlete suçlama yapıyorsunuz, devlete böyle bir suçlama yapamazsınız.

HÜLYA GÜLBAHAR – Eleştiriyorum, politikalarını eleştiriyorum. Suçlama yapmıyorum, politika eleştirisi yapıyorum.

SAİT YÜCE (Isparta) – Devlete suçlama yapıyorsunuz, açık açık ifade ediyorsunuz bunu.

HÜLYA GÜLBAHAR – Politika eleştirisi yapıyorum, bunu yapmam gerekiyor zaten. Bunu yapmak hepimizin görevi. Yanlış bir şey varsa bunu eleştirmeliyiz. Bakın, çalışma yaşamı ile aile yaşamının uyumlulaş…

CANDAN YÜCEER (Tekirdağ) – Eleştiri yapıyor, suçlama yapmıyor ki, eleştiri sadece olumlu olmaz.

SAİT YÜCE (Isparta) – Yani yanlış uygulayanları eleştirebilir.

CANDAN YÜCEER (Tekirdağ) – Eleştiri olumlu da olabilir olumsuz da olabilir, yani olumlu olan şeyleri söyleyip olumsuzları söylemezsek zaten olmaz. Bu en doğal hakkıdır buradaki herkesin eleştirmek…

HÜLYA GÜLBAHAR – Ayrıca farklı fikirleri dinleyeceğiz ki…

SAİT YÜCE (Isparta) – Suçlama yapıyor eleştiri yapmıyor.

CANDAN YÜCEER (Tekirdağ) – Suçlama değil, eleştiri yapıyor, gayet doğal hakkı.

HÜLYA GÜLBAHAR – Eleştiri yapıyorum, siz onu suçlama olarak tanımlayabilirsiniz.

Süremiz çok değerli olduğu için ben bir örnek vermek istiyorum: Üstelik bu devlet politikası, yani kadının hayattaki ve ailedeki varlığını çocuk doğurmaya ve mümkünse 5 çocuğa kadar çok çocuk doğurmaya ve bu çocuklara sadece kendi bakmaya odaklı. Yani kreşleri kapatarak, bakımevlerini kapatarak, anaokullarını kapatarak bütün toplumsal ve devletin vereceği destekleri kadından çekip aile içerisinde…

SAİT YÜCE (Isparta) – Siz burada muhalefet sözcüsü değilsiniz, konumunuzu bilerek konuşun yani. Öyle konuşmayın.

HÜLYA GÜLBAHAR – Ben konumumu çok iyi biliyorum. Ömrünü otuz yıllık bu mücadeleye vermiş bir kadın aktivistim ben.

SAİT YÜCE (Isparta) – Gidin dışarıda konuşun, burası komisyon.

HÜLYA GÜLBAHAR – Ne demek dışarıda konuşun? Ne demek istiyorsunuz, çok özür dilerim?

SAİT YÜCE (Isparta) – Açık konuşuyorum.

HÜLYA GÜLBAHAR – Sayın Başkan, kovuldum mu? Ne demek dışarıda konuşun?

BAŞKAN – Hülya Hanım, siz konuşmanızı tamamlayın lütfen.

HÜLYA GÜLBAHAR – Çok çok ağır bir şey oldu bu söyledikleriniz. Lütfen siz de kendinize dikkat edin. Farklı fikirleri dinlemeye tahammül etmek gerekiyor.

BAŞKAN – Hülya Hanım, siz devam edin, bitirin.

CANDAN YÜCEER (Tekirdağ) – Herkes özgürce düşüncelerini burada söylemesi gerekiyor.

SAİT YÜCE (Isparta) – Efendim, suçlama yapıyor.

HÜLYA GÜLBAHAR – Tartışma çıkartmaya gerek yok ben fikirleri anlatmak istiyorum.

SAİT YÜCE (Isparta) – Muhalefetin sözcüsü gibi devleti suçluyor.

CANDAN YÜCEER (Tekirdağ) – Suçlamıyor eleştiriyor, siz katılmayabilirsiniz.

BAYRAM ÖZÇELİK (Burdur) – Öyle bir düşünce de var Türkiye'de biz öyle bir düşünceyi onaylamıyoruz, o zihniyet.

CANDAN YÜCEER (Tekirdağ) – Öyle bir düşünceyi ifade etmesi suçlama anlamına gelmiyor. Yani biz katılmayabilirsiniz ama herkes düşüncelerini burada özgürce söylemeli.

SAİT YÜCE (Isparta) – Öyle bir düşünceyle suçlaması…

HÜLYA GÜLBAHAR – Bakın, kadının çalışma hayatından çekilmesi ve ailenin dinamik nüfus yapısının planlanmasıyla ilgili yasa tasarısıydı. Sonra gitti kadının istihdamıyla ilgili yarı zamanlı çalıştırılması yasa tasarısı gitti, gelir vergisi kanunuyla ilgili ne alakaysa torba yasanın içine gömülü verdi. Şimdi bu yasada anneliği destekliyoruz diyerek kadının çalışma hayatından çekilmesi, -ayrıntılar başka zaman konuşulur- yanı sıra birinci çocukta kadına -zaten yasada sekiz haftalık doğum izni vardı kadının, iki ay- iki ay daha doğum izni verildi ve çocuk 1 yaşına kadar olan sürede günde bir buçuk saatlik olan kalan sekiz aylık süt izni yok edildi kadının. Bu çocuk emzirilmeyecek mi? Kanuni düzenlemeden bahsediyorum.