En çok oyu alarak Parti Meclisi’ne giren ve Genel Başkan Yardımcısı seçilen Böke, ülkenin en temel sorununu ‘vasatlığa saplanmak’ olarak nitelendiriyor. Böke, “Bunun nedeni AKP’nin siyaset yapma biçimi, çözümü ise Atatürk ilkelerinden yola çıkan yeni bir devrim” diyor.

CHP’nin VIP kedisi Şero, genel başkan yardımcılığı görevini üstlenmesinden bu yana Selin Sayek Böke’den ayrılmıyor. Şero’nun varlığı, Böke’nin gün içindeki stresini azaltıyor.


RÖPORTAJ: Başak KAYA
basakbsk@gmail.com


CHP kurultayında en yüksek oyla Parti Meclisi’ne seçilen ve yeniden Genel Başkan Yardımcılığı koltuğuna oturan Selin Sayek Böke ile Ankara’da Genel Merkez’deki odasında buluştuk. Çocukluğunu, ailesini, özel hayatını, siyasi yaşamını ve gelecek hedeflerini konuştuk. Ve tabii ki Türkiye’nin halini, çözüm önerilerini de... İşte o röportaj:

CUMHURİYET KADINININ KIZI OLMANIN DEĞERİ

Bir Cumhuriyet kadının kızı olmak ve kendi hayatına özgüvenle özgürce şekillendirmiş olmanın değerini bilerek büyüdüm. O değerleri bize miras bırakmış bir annenin kızıyım. İnsan her yaşta yetim kalabiliyor. 65 yaşında da 35 yaşında da kaybetseniz anneniz... Annemi çok özlüyorum.

ÇOCUKLARIMI PARTİNİN MİTİNGİNE GÖTÜRDÜM

Biri 16 diğeri ise 11 yaşında iki oğlum var. Bana verdikleri enerjiden çok mutluyum. Her şeyi paylaşıyoruz. Benim için siyaset dışarıdan gözüktüğü kadar yeni değil. Annem 1996’da CHP’den milletvekili adayı olmuştu. Ben ilk seçim otobüsüne binip, sokak sokak dolaşmayı annemden öğrendim. Çocuklarımı da mitinglere götürdüm.

LİSE AŞKIMLA EVLENDİM

Eşim Mert Böke inşaat mühendisi... Liseden beri arkadaşız. Aktif siyasete geçme aşamasında Mert benden daha hızlı karar verdi. İstediklerimi yapacağım kadar rahat bir yaşantım var. Ev mi alalım, akademik kariyer mi yapalım sorusunun yanıtı beni zengin kılıyor. Tabii ki akademik kariyer... Şu an annemlerin Ankara’daki evlerinin alt katındaki dairede oturuyorum. Benim için, kendini geliştirmek en büyük zenginliktir.

NASIL BİR ÖĞRETMENİM

Ne yapıyorsam çok ciddiye alarak yapıyorum. Aynı ciddiyeti karşı taraftan da bekliyorum. Ben derse girdiğimde 50 dakikalık dersin hazırlığı minimum 2-3 saat. Araştırıp, farklı yerlerden okuyup gelmişsem öğrencilerin de dinlemesini beklerim. Bu durum Ekşi Sözlük’e ‘Sınıfta çıt çıksa deli olur, serttir, sıfırcıdır” diye yansıdı. Doğru ama sıfırcı değilim. ‘Ben bunu yapamıyorum yardımcı olur musunuz?’ diyen öğrencileri de hep çok sevdim.

TÜRKİYE’NİN SORUNU

Pazara gittiğimde de devlet yönetiminde de karşımıza ekonomi çıkıyor. Türkiye’nin temel sorunu vasatlığa saplanması. Nedeni de AKP’nin siyaset yapma biçimi. Atatürk’ün yaptığı en büyük devrim bizim potansiyelimizi ortaya koyan ve bütün halkı da buna dahil etmiş olması. Atatürk ilkelerinden yola çıkan yeni bir devrime ihtiyaç var. Bu vasatlık ekonomide de kendini gösteriyor. Orta gelir tuzağı, yani fakirleşmek... Gelirimiz daha az ama daha çok borçlanıyoruz.

ATATÜRK’ÜN PORTRESİ TARTIŞMASINA YANIT

CHP’nin Mustafa Kemal Atatürk değerlerini içselleştirmesini tartışmaya kimsenin hakkı yok. Bizde böyle bir tartışma yok zaten. Eğer böyle bir olay olduysa, CHP bunu ortaya çıkaracaktır. CHP’nin kimliğine saldırı yapmak, Türkiye’yi Atatürk’ten uzaklaştırmak isteyenlere zemin verir. Ülkenin en zor dönemlerinde, en büyük değişimin öncüsü CHP’dir. Toplumun bütün kesimlerinin bir araya gelebildiği tek kurum CHP’dir.

Odasına gelenleri ‘Şero’yla karşılıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin Genel Merkez’deki odasına gittiğimizde bizi CHP’nin VIP kedisi Şero karşıladı. Şero, tüm röportaj boyunca da bize eşlik etti. Peki ocak ayındaki CHP Kurultayı’nda en yüksek oyu alarak Parti Meclisi’ne giren Böke kimdir? İşte yanıtı:

ODTÜ İktisat mezunu olan Selin Sayek Böke, 1972 doğumlu. Uzun yıllar Dünya Bankası projelerinde Güney Afrika, Doğu ve Orta Avrupa ekonomilerine dair projelerde çalıştı.

İZMİR’DEN MECLİS’E...

1999 yılında Duke Üniversitesi’nden İktisat doktorasını aldı ve Bentley Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü’nde Yardımcı Doçent oldu. 2001-2003 arasında IMF’nin Washington ofisinde ekonomist olarak görev aldı. 2013-2014 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı yaptı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde İzmir’den CHP Milletvekili seçildi.

Sarayı görmemek için perdelerini kapatıyor

Selin Sayek Böke’nin makam odası ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ manzaralı... Böke, “Kaçak sarayı görmemek için perdelerimi hep kapalı tutuyorum”diyor. Masasında annesi Füsun Sayek’in fotoğrafı var. Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Başkanı Sayek için her yıl sağlık ve kültür etkinlikleri düzenleniyor. Babası İskender Sayek ise, Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi...

Selin Sayek Böke, çalışmalarını bu odada yürütüyor. Masasında annesi TTB eski Başkanı Füsun Sayek’in fotoğrafı var.


Çocukluğum paylaşım içinde geçti ailem bana, insan sevgisini öğretti

İnsanı şekillendiren en önemli yer aile ortamı. Ben ailemde birçok imkan yakaladım. Atatürkçü, çok çağdaş ilkokul öğretmenim Neriman Can ile şekillenen bir ilk öğrenim süreci yaşadım. Hepsi şu an 43 yaşımdaki halini şekillendirdi.

‘KENDİN OL’ ÖĞÜDÜ

Toplum nasıl daha iyi olur diye dert edinmiş bir anne baba ve arkadaş çevresi. Annem ve babam çok çalışırlardı. Babam doçentlik dosyasını hazırlarken, evrakları kardeşimle ben sıralardık. Babam halk sağlığına kafa yoran bir cerrah. Tabipler Birliği’nin toplantısı yapılır, masada sağlık konuşulur biz de çay kahve getirirdik. Çocukluğum paylaşım içinde geçti. En büyük nasihatleri insan sevgisiydi. Babam bilim insanlığı yönünü, annem sağlık ve insan hakları mücadelesini eve taşırdı. Bize mesajları ‘Kendiniz olun, özgüvenli olun’ idi.
Karakterim sosyal bilimlere daha yatkın... Gözlem yapan, insanlarla iletişimde ortaklaşabilen biriyim. Matematik seven bir öğrenciydim. Aslında endüstri mühendisliği okumak istemiştim ama annem beni ekonomiye yönlendirdi. Bir soruya verdiğim yanlış cevapla, mühendislik değil iktisatı kazandım. Şanslıydım çünkü bu alanı çok sevdim.

20 YIL ÖNCESİNDEN BUGÜNÜ GÖRMÜŞÜM

Kardeşim Aylin, endüstri tasarımcısı. Çocukluğudan gelen bir yeteneği var. Annemin vefatından sonra sandıklarından fotoğraflar, bizle ilgili sakladığı şeyler çıktı. Bir gazete bulduk o sandıkta. Tasarımını Aylin yapmış. Ön sayfada resimler var arka sayfada ise ekonomi haberleri var ve ben yazmışım. İnanılmaz şaşırdık. 20 yıl sonrasının tablosu o çocukluk oyununda bile ortaya çıkmış.

ÇOCUKLUĞUNA DÖNDÜ, KARTOPU OYNADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, arkadaşımız Başak Kaya’nın sorularını yanıtladı. Böke, Genel Merkez’in bahçesinde böyle kartopu oynadı.