ASUMAN ARANCA/ANKARA

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Bunun bedelini en ağır şekilde ödeyecek. Öyle bırakmam onu" demesinden sonra tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yaptığı başvuruyu haklı bularak, hak ihlaline uğradıklarına hükmetti. Böylelikle iki gazeteciye özgürlük yolu açıldı.

 

 

Foto: DHA


Yüksek Mahkeme'nin kararı 12'ye karşı 3 oyla alındı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından seçilen 10 üyenin 9'u hak ihlali yönünde oy kullanırken, TBMM’nin seçtiği üyeler Rıdvan Güleç ve Hicabi Dursun ile Erdoğan'ın seçtiği Kadir Özkaya karara muhalif kaldı. Sezer’in seçtiği Osman Paksüt ve Serruh Kaleli ile TBMM’nin seçtiği Mümtaz Akıncı da ‘’Hak İhlali var’’ dedi. Gül tarafından seçilen diğer üye Nuri Necipoğlu ile Ahmet Necdet Sezer tarafından seçilen Serdar Özgüldür ise toplantıya katılmadı.


KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜVENLİĞİ


AYM'nin bu kararı gereğinin yapılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İtiraz hakkı olmadığı için mahkemenin vereceği karar ile, Dündar ve Gül'ün tahliye olması bekleniyor. AYM kararında Dündar ve Gül’ün gazetecilik faaliyetinde bulundukları, basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal da edildiği’’ vurgulandı.

KİM NASIL OY VERDİ ?

Dündar ve Gül kararında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından AYM’ye seçilen 10 üyeden 9’u hak ihlali olduğu yönünde oy kullanırken, diğer iki üye de 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in seçtiği Osman Paksüt ve Serruh Kaleli ile TBMM’nin seçtiği Celal Mümtaz Akıncı oldu.

TBMM’de AKP oylarıyla seçilen AYM üyeleri Rıdvan Güleç ve Hicabi Dursun ile Erdoğan'ın seçtiği Kadir Özkaya ise karara muhalif kaldı ve ‘’Hak ihlali olmadığı’’ yönünde oy verdi. Böylelikle 17 üyeli AYM’de toplantıya katılan 15 üyeden 12’si kabul 3’ü ret oyu vermiş oldu. Karara oy veren isimler ve oylar şöyle:

"İHLAL VAR" DİYENLER: Zühtü Aslan (Başkan) Recep Kömürcü, Tahsin Gökcan, Emin Kuz, Erdal Tercan, Muammer Topal, Engin Yıldırım, Burhan Üstün, Alpaslan Altan, Osman Paksüt, Serruh Kaleli, Celal Mümtaz Akıncı

"İHLAL YOK" DİYENLER: Rıdvan Güleç, Hicabi Dursun ve Kadir Özkaya

TOPLANTIYA KATILMAYANLAR: Serdar Özgüldür (Sezer seçti) Nuri Necipoğlu (Gül seçti)

AYM’NİN YAPISI

Dündar ve Gül için kararı AYM’nin 17 üyesinden 15’i verdi. Yüksek Mahkemenin 10 üyesi, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3 üyesi TBMM, 3 üyesi 9. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 1 üyesi de Tayyip Erdoğan tarafından seçilmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin resmi internet sayfasından konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir"

İŞTE O ÜYELER

1- Zühtü Aslan: Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı Gül tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilen Aslan, Temmuz 2015’te yapılan seçimde Yüksek Mahkemenin yeni Başkanı oldu.

2- Recep Kömürcü: Kömürcü, Yargıtay üyesiyken, yine Gül tarafından 4 Aralık 2008 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine getirildi.

3- Hasan Tahsin Gökcan: Gökcan da, Yargıtay Başkanlığı tarafından gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı Gül'ün 17 Mart 2014 tarihinde AYM üyeliğine seçtiği isimlerden biri.

4- Muhammed Emin Kuz: Gül'ün atadığı bir diğer üye de Kuz. Bir dönem YÖK Üyeliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerini de yapan Kuz, Gül Cumhurbaşkanlığına seçildikten 1 ay sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı. 5,5 yıl bu görevde kalan Kuz, 8 Mart 2013'te Gül tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

5- Nuri Necipoğlu: 2005-2007 yılları arasında Uyuşmazlık Mahkemesi yedek üyeliği de yapan Necipoğlu, Askeri Yargıtay Genel Kurulunun gösterdiği adaylar arasından Gül tarafından 22 Nisan 2010'da AYM üyeliğine seçildi.

6- Erdal Tercan: Gül tarafından 7 Ocak 2011'de AYM üyeliğine seçilen Tercan, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yürütüyordu.

7- Muammer Topal: Danıştay Genel Kurulu'nun gösterdiği üç aday arasında Gül'ün tercihi Topal'dan yana oldu. Topal'ın göreve başlama tarihi 29 Ocak 2012.

8- Prof. Dr Engin Yıldırım: Gül'ün YÖK kontenjanından AYM üyeliğine atadığı Yıldırım'ın göreve başlama tarihi 9 Nisan 2010.

9- Burhan Üstün: Üstün, Yargıtay Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasındaydı. 30 Mart 2010 tarihinde Gül tarafından AYM üyeliğine getirildi.

10- Alpaslan Altan: Gül'ün Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçtiği Altan'ın, Yüksek Mahkeme'de raportörlük görevini yürütürken Denizcilik Müsteşarlığı Yardımcılığına atanması ve burada 31 gün görev yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçilmesi uzun süre tartışılmıştı.

11- Hicabi Dursun: Meclis'teki AKP'li vekillerin oylarıyla 2009'da önce Sayıştay Üyeliğine seçilen Dursun, daha sonra yine Meclis Genel Kurulu kararıyla 6 Ekim 2010'da Yüksek Mahkeme üyeleri arasına girdi.

12- Celal Mümtaz Akıncı: Afyonkarahisar Baro Başkanıyken avukat kontenjanındaki adaylar arasında giren Akıncı, TBMM'deki AKP oylarıyla AYM üyesi oldu.

13- Kadir Özkaya: Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 18 Aralık 2014 tarihinde, Danıştay Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından AYM üyeliğine getirilen Özkaya, 2 Şubat'ta yemin ederek görevine başladı.

14- Serruh Kaleli: Kaleli, 19 Temmuz 2005 tarihinde Cumhurbaşkanı Sezer tarafından AYM üyeliğine getirildi. Kılıç'tan boşalan AYM başkanlığı koltuğu için Aslan ile yarışan Kaleli, 17 üyeden 6'sının oyunu alabildi.

15- Osman Paksüt: Helsinki Büyükelçisi görevini yürütürken Sezer tarafından AYM üyeliğine atandı.

16- Serdar Özgüldür: 2004 yılında Sezer tarafından AYM üyeliğine seçildiğinde Özgüldür, Uyuşmazlık Mahkemesi asıl üyesiydi. Özgüldür halen Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı yapıyor.

17- Rıdvan Güleç: Mart 2015'te TBMM Genel Kurulu'nca Sayıştay üyeleri tarafından gösterilen 3 aday arasından AYM üyeliğine seçildi.