ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu,  kıdem tazminatıyla ilgili olarak, " Biz kendi açımızdan teknik çalışmalarımızı tamamladık" dedi.

Bakan Soylu, iŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İSKİF'2016: İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı"nın açılış törenine katıldı. İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Soylu'nun yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin de yeraldı. Bakan Soylu açılış töreninde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin “Taşeron işçilerin kadro alması halen meclise sunulmadı, gidişatı nedir? Kıdem tazminatının hesaplanmasına ilişkin maddi somut bir detay var mı?" şeklindeki sorusuna Bakan Soylu, taşeron işçiler konusundaki çalışmanın devam ettiğini belirtti.

DİYALOG ORTAMINDA DEVAM ETTİRECEĞİZ
Bakan Soylu, kıdem tazminatı konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biz kendi açımızdan teknik çalışmalarımızı tamamladık. Ama bizim çalışmamız ancak teknik bir çalışmadır. Bunu hem hükümetimizle, hem de, sosyal diyalogu kurarak… Çünkü işveren tarafı var, çalışan tarafı var, kıdem tazminatını alamayan sessiz çoğunluk tarafı var, kıdem tazminatı almış gibi gösterilenler tarafı var, sendikalar tarafı var, hukuk, yargı tarafı var. Bütün bu taraflarla bir araya gelip bu değerlendirmeleri gerçekleştireceğiz. Dünyada birçok ülkeyi izledik, değerlendirdik. Çok kapsamlı bir çalışmayı kendi açımızdan çok kapsamlı bir şekilde yaptık. Sendikalarımızın çalışmaları var, bazı sanayi ve ticaret odalarımızın çalışmaları var, TOBB'nin çalışmaları var, işçi sendikalarının çalışmaları var. Bütün bunları sosyal diyalog ortamında, bugüne kadar götürdüğümüz gibi devam ettireceğiz. Bir arada ortaya koyup değerlendirdikten sonra güzel bir sonuca ulaşacağız. Hükümetimizin kararlılığı sosyal diyalogla beraber, Türkiye'nin çok uzun zamandır beklediği bu kıdem tazminatı sorununu çözmek. Ülkemizde bugün insanlarımızın yüzde 86'sı kıdem tazminatı alamamaktadır. Önemli araştırmalar yaptık, önemli görüşmelerimiz söz konusu, önümüzdeki dönemlerde bunu toplumumuzla ve kamuoyumuzla paylaşacağız. Orada da bu söylediklerimizin aslında neyi ihtiva ettiği daha net bir şekilde anlaşılacaktır. Ama Bugün bu yaptığımız çalışmaları elbette ki sosyal diyalog ortamı ile paylaşacağımızı ifade etmekle sınırlı kalayım. Zannediyorum ki iyi bir neticeye ulaşacağız"

“ÇOK GERİYE GİDİŞ OLMAYACAĞI GÖRÜLMEKTEDİR"
Bakan Soylu, kıdem tazminatında orta yolun gün konusunda da geçerli olup olmadığı sorusuna ise, “Özellikle sendikalarımızın kendi ortaya koydukları çok uzun zamandan beri değerlendirmeler mevcut. Bizim o değerlendirmelere elbette ki uzak kalmamız, onların söylediklerine kayıtsız kalmamız söz konusu değildir. Bir taraftan çalışan hayatımız, sendikasız olan çalışanlar var, sendikalılar var, bütün bunlarla oturup bu değerlendirmelerin tamamını yapacağız. Ama bugünden geriye gidiş konusunda ortaya konan değerlendirmelerde de, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda da çok geriye gidiş olmayacağı görülmektedir" şeklinde yanıtladı.
Bakan Soylu, açılışın ardından fuarı gezdi ve iş başvurusu yapan iki genç ile de sohbet etti.


 

DHA