ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, 5.4 kilometrelik Ilgaz Dağı Tüneli'ndeki 'Işık Göründü' törenine katıldı. Tünelin yıl sonuna kadar hizmete açılacağını söyleyen Bakan Yıldırım, "Ya bir yol bulacaksın ya da bir yol açacaksın. Hendek, çukurlar kazmayacaksın. Yıkmayacaksın, imar edeceksin. Şehitlerimiz bizim kalbimizdedir. Onlar asla ölü değildir. Tek vatan, tek devlet, tek millet, tek bayrak. Vazgeçemeyeceğimiz bu dört ilkemizdir. Türkiye'yi asla bölemeyeceksiniz" dedi.
Yapımına 2012 yılında başlanan ve Türkiye'nin en uzun karayolu tünellerinden biri olan 5.4 kilometrelik Ilgaz Dağı Tüneli'nde iki tarafın birleşmesi nedeniyle 'Işık Göründü' töreni düzenlendi. İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan güzergahta zorlu Ilgaz Dağları'nı çift yönlü olarak delerek ulaşımı kolaylaştıracak tünelin Çankırı yönünden girişi olan Kadınçayırı Mevkii'nde düzenlenen 'Ilgaz Tüneli Işık Göründü' törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Vali Vahdettin Özcan, Kastamonu ile Çankırı milletvekilleri Muhammed Emin Akbaşoğlu, Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, bürokratlar,vatandaşlar ve tünel inşaatında çalışan işçiler katıldı.
YOLLAR, HENDREK, ÇUKURLAR KAZMAYACAKSIN, YIKMAYACAKSIN
Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, "Şu dağı tırmanan yoldan Kastamonu'yu yokuş aşağı indiğimizde olan mesafe 26 kilometre. Bu mesafeyi tünelden gitiğimiz zaman 8 dakikada gideceğiz. Dağdan gitiğimiz zaman eğer kış kıyamet yoksa 35 dakikada gideceğiz. Dört kat daha kısa sürede bu yolla Ilgaz Dağı'nı geçmiş olacağız. Bu ne demek? Bu emniyet demektir, bu konfor demektir, bu medeniyet demektir medeniyet. Yol medeniyettir. Ya bir yol bulacaksın ya da bir yol açacaksın. Hendek, çukurlar kazmayacaksın. Yıkmayacaksın, imar edeceksin. Türkiye'yi aklı sıra bölmeye çalışanlar, ey ahmaklar. İşte gelin görün Ilgaz Dağı'nı, Türkiye'nin gücünü görün. O küçük aklınızla bin yıldır bu topraklarda kader birliği yapmış bu milleti korkutacağınızı mı sanıyorsunuz, böleceğinizi mi sanıyorsunuz? Türkiye'yi asla bölemeyeceksiniz" dedi.
Bakan Yıldırım, bu milletin istiklal yolunda İnebolu'dan Sakarya'ya bağımsızlık mücadelesi verdiğini belirtiği konuşmasında, "7 düveli bu memleketten dışarı çıkardı. Siz küçük aklınızla Türkiye Cumhuriyeti'ni, 78 milyonun kardeşliğini bozmaya mı çalışıyorsunuz? Asla başaramayacaksınız. Çünkü bu millet 'Bağımsızlık benim karakterimdir' diye yola çıkmış. Sakarya'da, Dumlıpınar'da Sarıkamış'ta, Balkanlar'da 7 düveli Çanakkale'de dize getirmiş bir millettir" dedi.
Bakan Yılıdrım, "Bugün yüreğimiz yanıyor, şehitlerimiz oluyor. Şehitlerimiz bizim kalmbimizdedir. Onlar asla ölü değildir. O şehitler ki bu milletin, bu toprakların bağımsızlığının teminatıdır. Bu ay yıldızlı bayrak kolay meydana gelmedi. Bayrağımızın rengi şehitlerimizin kanıdır. Bayarğımızın hilali, bağımsızlık aşkımızın sembolüdür. Bayrağımızın yıldızı, her bir şehidimizin namıdır. Bu ay yıldızılı bayrağımıza gözümüz gibi bakmaya devam edeceğiz. bu bayrağımıza göz diken hainlere asla fırsat vermeyeceğiz" dedi.
DÖRT ŞEY OLMAYACAK
Bakan Yıldırım, her şeyin olabileceğini, ancak dört şeyin olmayacağını belirtiği konuşmasında, "Tek vatan, tek devlet, tek millet, tek bayrak. Asla ve asla vazgeçemeyeceğimiz bu dört ilkemizdir. Bir kez daha bu önemle eserin hayata geçmesinde gayret, emek gösteren vizyonuyla liderliğiyle bize yol gösteren çok değerli Cumhurbaşkanımıza, teşekkür ediyorum, Başbakanımıza teşekkür ediyorum, emeği geçen herkese teşekür ediyorum" dedi.
HAVA YOLUNU HALKIN YOLU YAPTIK
Bakan Yıldırım, bu yolun yıl sonunda, kar yağmadan, bu tünelden hiçbir engelle karşılaşmadan Kastamonu'ya, Çankırı'ya kısa sürede seyahat edebileceklerini belirtti. Yıldırım, "Bir yılda bu tünelin kazandırdığı para 40 milyon lira. Sadece yakıttan ve zamandan. Bunun üzerine ticareti koy, turizmi koy, trafik kazalarından kaybettiğimiz insanlarımızı koy, kazancı bundan çok çok fazla. Her şeyi bir tarafa bırakalım. Eğer bu tüneller bir tek vatandaşımızın hayatını kurtarmaya vesile olsa bile, bunun bedeli hiçbir para ile ölçülmez. Ne dedik. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. AK Parti olarak böyle yola çıktık. Bu anlayışla çalıştık, yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Hava yolunu halkın yolu yaptık. Akıl yollarıyla, internetleri dünyanın en hızlı ülkesi haline getirdik. 4.5 G de hayırlı olsun. Hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin en uzun karayolu tünellerinden birisi olan Ilgaz Dağı tüneli yaklaşık 4 yıl süren inşaatında 613 personel 24 saat çalışma esasına göre vardiyalı çalıştı. İnşaat süresince 110 iş makinesi çalıştı. Özellikle kış aylarında geçit vermeyen ve sürekli heyelan nedeniyle zor anlar yaşayan sürücüler, 5.4 kilometrelik tünelin hizmete girmesiyle 35 dakikada geçtikleri Ilgaz Dağı'nı artık sadece 8 dakikada geçebilecekler.

DHA