Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'ya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu başkent Kiev'de mevkidaşı Arseniy Yatsenyuk ile ortak basın toplantısı düzenledi.

[caption id="attachment_1092105" align="alignleft" width="600"] Kırım, 2 yıldır Rus güdümündeki yönetimin elinde bulunuyor.[/caption]

"KIRIM UKRAYNA'NIN BİR PARÇASIDIR"


Konuşmasında Rusya'nın "dolaylı" işgali altındaki tartışmalı bölge Kırım için mesajlar veren Davutoğlu "Kırım Ukrayna topraklarının bir parçasıdır" dedi.

Davutoğlu "Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki saldırgan tavrına karşı ortak bir tavrı benimsiyoruz. Rusya Hazar'dan attığını düşündüğümüz balistik füze ile Azez'de okul vurdu birçok çocuk hayatını kaybetti. Rusya, rejim ve YPG Suriye'de insanlık suçu işliyor. Kazanım elde etmek için uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ediyor" diye konuştu.

PUTİN'E MESAJLAR...


Putin'e net mesajlar veren Davutoğlu  "Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir. Bunu tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için hayırlı sonuçlar doğurmaz" diye konuştu.

TARTIŞMALI ÜLKE KIRIM!


Mevcut Kırım Cumhuriyeti 2013'teki kriz neticesinde; uluslararası hukuk çerçevesinde Ukrayna'ya bağlı olan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve özel statüye sahip Sivastopol şehri ile birlikte 11 Mart 2014 tarihinde tek taraflı olarak Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etti. Bu yeni ülkeyi ise şu ana kadar sadece Rusya ve onun kontrolündekmi Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri tanıdı.  Dünya Rus güdümündeki yeni yönetimi hâlâ işgalci olarak tanımlıyor.

"TÜRK ASKERİ SURİYE'DE" İDDİALARI


Davutoğlu ayrıca Esad yönetimi tarafından ortaya atılan "Türk askeri Suriye'ye girdi" iddialarını da yalanladı.