BATMAN'da geçen yıl Bağlar Mahallesi'nde öz yönetim açıklamasına katılan 54 kişinin yargılandığı duruşma, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dönüştürülen Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapıldı. Bugün başlayan duruşmanın yapıldığı salonda, 54 kişinin kimlik tespiti yapıldı. Batman Baro Başkanı Avukat Ahmet Sevim, hazırlanan salonda mahkeme heyetinin ihtiyaçlarının karşılandığını, ancak yargılananların savunma yapabilme koşullarının sağlanmadığını öyledi.
15 Ağustos 2015 tarihinde merkez Bağlar Mahallesinde öz yönetim açıklamasına katılan 54 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün, sıkı güvenlik önlemleri altında başladı. Batman Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında aralarında İçişleri Bakanlığı'nca görevinden uzaklaştırılan Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel'in de bulunduğu 54 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması, 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Sanık sayısının fazla olması, savunma yapacak avukatlar ve izleyiciler düşünülerek, Kültür Merkezi Konferans Salonu, mahkeme salonu olarak dönüştürüldü. HDP-DBP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu dava, adliye binasındaki salonun fiziki koşullarının yetersiz olması nedeniyle Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda yapılıyor.
18 BELEDİYE MECLİS ÜYESİ YARGILANIYOR
Kültür Merkezi'nin 400 kişilik konferans salonuna avukatlarıyla birlikte katılan 54 kişinin kimlik tespiti yapıldı. Daha sonra söz alan avukatlar, müvekkillerinin atılı suçu işlemediklerini belirterek, tahliyelerini talep etti. İçişleri Bakanlığı, öz yönetim açıklamasının ardından 19 Ekim 2015 tarihinde Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir, Gülistan Akel ile DBP'li 18 Belediye Meclis üyesini 5393 sayılı Belediye kanunun 47'nci maddesi uyarınca görevden uzaklaştırmıştı.
AVUKATLARDAN SALON DİZAYNINA İTİRAZ
Duruşmada söz alan avukatlar, savunma sisteminin müvekkilleri ile sağlıklı iletişim sağlanmadığı gerekçesiyle itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren 2 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Seyfi Han talebi redetti. Savunmanın sağlıksız işlediğini belirten Batman Barosu Başkanı Avukat Ahmet Sevim, "Asıl olan duruşmanın sağlıklı işlemesidir. Meslektaşlarımız itirazda bulundular. Bu haklı bir itirazdı. Çünkü asıl olan şey savunma hakkıdır. Salonun dizaynını oluştururken, mahkeme heyetinin, iddia makamının tüm ihtiyaçları karşılanmış. Savunma görevini üstlenen arkadaşlarımıza, savunma yapabilme koşulları sağlanamamış, buna yönelik itirazları yerindedir. Bunların savunma hakkını ciddi şekilde zedelediği için umuyoruz ki; ileri aşamalarda yapacağımız savunma, temyiz için, yani kararın bozulması yönünde etkili olabileceğini düşündüğümüz için meslektaşlarımıza da sağlıklı savunma yapabilmelerinin olanaklarının sağlanmasını istiyoruz" dedi.
Bugün sabah saat 10.00'da başlayan duruşmada, sanıkların ifade verme işlemi devam ediyor.

DHA