Türkmen, TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, “İslam inancında Aşure Günü’nde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır'' dedi ve şunları söyledi: ''Özellikle Alevi vatandaşlarımız için ayrı bir önem arz eden Aşure Günü, Müslümanlar için özel bir gündür. Bu özel günde kutlama yapmak, anmak, dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımız resmi işlerin devam etmesi nedeniyle zor durumda kalmaktadır. Anayasamızın 10. Maddesinde yer alan “Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep gözetmeksizin eşittir” ibaresi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğü maddesi ile güvence altına alınan din özgürlüğü, Aşure Günü’nün dini bayramlar arasına alınıp resmi tatil olarak kabul edilmesiyle sağlanmış olacaktır”

TATİL GÜNLERİ

Muharrem ayının başlangıç ve bitiş dönemi hicri takvime göre her yıl değişiyor. Bu yıl Muharrem ayı 2 Ekim’de başladı ve 31 Ekim’de son bulacak. Muharrem ayının 10. günü yapılan ‘’Aşure günü’’ ise bu sene 11 Ekim Pazartesi’ye denk geldi.

Son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 Temmuz’un Demokrasi Günü olarak kutlanacağını ve resmi tatil olacağını açıklamıştı. 15 Temmuz’un resmi tatil olmasıyla Türkiye’deki yıllık resmi tatil sayısı da 16 güne çıkıyor. Aşure Günü de resmi tatil olursa, Türkiye’deki yıllık resmi tatil sayısı 17 günü bulacak.