BİYOLOGLAR Dayanışma Derneği üyeleri 3'üncü Ulusal Biyologlar Kongresi kapsamında Devlet Su İşleri Kongre Merkezi'nde bir araya gelerek dünyadaki gelişmelere karşın biyologların içinde bulunduğu duruma dikkat çekmek, kamuoyu oluşturmak için toplantı düzenledi. 16 Nisan Biyologlar gününde düzenlenen 3'üncü Ulusal Biyologlar Kongresi'nde, biyologların Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik zenginliklerin topluma yansımasını yetersiz bulduğu, gelecekte Türkiye'nin dünyada etkin bir rol alması ve biyoloji biliminin ürettiği bilgiyi endüstriyel süreçlere uyarlayabilmeyi ve toplumun günlük yaşantısına yansıtabilmeyi çabaladıkları belirtildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongreye AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, MHP Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ümit Turan ve Hacettepe Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Ahmet Murat Aytekin de katıldı.

"BİYOLOGLARIN MESLEK ODALARININ OLMAYIŞI BİR EKSİKLİK"

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, kongrede konuşarak "Biyologlarımızın bir meslek odalarının olmayışı bir eksiklik. Bununla alakalı birkaç girişimde bulunduk ama malum biliyorsunuz birkaç kötü örneği özellikle odaların siyasileşmesinin getirdiği defansla mahrum kalınmış. İnşallah bunu aşarak sadece meslektaşlarının hakkını hukukunu koruyan bir yapı olarak inşallah Türkiye'deki bütün biyologların hepsini temsil edecek. Biyologların meslek tanımlarının olmaması yasal düzenleme ile alakalı bir ihtiyacın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bununla alakalı milletvekilimiz buradayken sözünü almak istiyorum biz ancak bir araya gelerek bu tür kanun teklifleri ile bu sıkıntıyı giderebiliriz. İnşallah bununla alakalı da çalışmalar yapacağız" ifadelerini kullandı.



"MHP OLARAK HER İŞİN EHLİNE VERİLMESİNDEN YANA OLDUĞUMUZU BELİRTMEK İSTERİM"

MHP Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, biyologların yetkilerini sınırlandıran kanun ve düzenlemelerin, biyologların idari ve denetim personeli olmaktan alıkoymasını sadece biyologların değil kendilerinin de sorunu olduğunu belirtti. Sözlerine, bazı alanların siyaset üstü olduğunu ifade ederek devam eden Yurdakul, "MHP olarak her işin ehline verilmesinden yana olduğumuzu belirtmek isterim. Biyologları görmezden gelenlere karşı sizlerin sesi olmaya devam edeceğiz. Siz biyologları kurumsal anlamda bir adım daha ileriye taşıyacak ve biyologların hukuki anlamda sesi olabileceği kamu tüzel kişiliğe kavuşturacak bir meslek olmasını canı gönülden destekliyoruz" dedi.



"BAKANLIKLARIMIZIN BİYOLOGLAR İSTİHDAMINDA ÇOK ÖNEMLİ GÖREVİ VAR"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürü Ümit Turan yaptığı konuşmada, "81 ilde bioekolojik araştırma projeleri yapıyoruz ve özel çevre koruma bölgeleri doğa sit alanları genelde meslek grubumuzun değerlendirmeleri sonucu ortaya çıkmış koruma alanlarıdır. Bu alanlarda mesleğimiz çok önemli bir konumda ancak bakanlık olarak da çok ihtiyaç duymamıza rağmen sürekli yazışma yapmamıza rağmen bu konuda farklı meslek gruplarının bakanlığa istihdam edilmesi bizi oldukça zorluyor. Bu konuda özellikle bakanlıklarımızın biyologlar istihdamında çok önemli bir görevi var. Bizim ana bilim dalı olmamız çeşitli meslek gruplarında da temsil edilmemizi gerektiriyor. Bu sektörler, çevre, doğa koruma, orman, tarım, eğitim, sağlık, genetik ve dolaylı olarak uzay bilimleri savunma sanayi gıda gibi bir çok konuda mesleğimiz şu anda görev yapmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Biyologlar Dayanışma Derneği Başkanı Uzman Biyolog Tarık Patıhan, kongrenin bitmesine yakın yaptığı açıklamada, "Bugün burada bulunmamızın sebebi geleneksel hale getirmeye çalıştığımız ulusal biyologlar kongresinin 3’üncüsünü gerçekleştirmek. Biz biyologların meslek örgütü olmasını, mesleki özlük hakları ve biyologlar odasının kurulmasıyla ilgili uzun zamandır çalışıyoruz. Bu kongrede bu çalışmalarımızın önemli bir ayağı oldu. Bu gün güzel bir kongre oldu ve değerli milletvekillerimizde katıldı" diye konuştu.

Biyologlar Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Çiğdem Ekin ise konuşmasında şunları kaydetti: "Biz 2009 yılında kurulmuş olan bir derneğiz. 7 yıldır aktif olarak faaliyetlerimiz devam etmekte ve bu 7 yıl içerisinde çok büyük adımlar attık. Derneğin asıl amacı biyologların Türkiye çağındaki istihdam alanlarını genişletmek ve biyoloji biriminin saygın bir meslek haline gelmesi için çalışmalarımıza devam etmektir"

 

 

DHA