ZEYNEP GÜRCANLI

AKP'nin kurucularından, Başbakan Eski Yardımcısı Bülent Arınç, hükümetin Kürt sorunu konusundaki "yol haritasını"açıkladı. Arınç, yeni bir çözüm sürecinin başlayacağını, bu süreçte Abdullah Öcalan'ın da rol oynayacağını söyledi.

Foto: DHA


 

Sözcü, hükümetin güneydoğudaki operasyonların kısa süre içinde sona erdirip, yeni bir çözüm sürecine başlamaya hazırlandığını geçen hafta yazmıştı.

Arınç, Kuzey Irak'ta yayın yapan 24 TV'ye yaptığı açıklamada, 2009'dan bu yana çözüm sürecinin seyrini açıklayarak, "kamu güvenliği tesis edildikten sonra, yeni şartlar ile, isminden başlayarak belki pekçok şeyi de değiştirmek suretiyle yeni bir çözüm sürecine ihtiyaç duyulacağını" söyledi. Arınç,"Şüphesiz yeni süreçte Öcalan ve İmralı olacaktır ve olmalıdır" dedi.

Arınç şöyle konuştu; "Hem örgüt, hem Kürt halkı üzerinde Öcalan’ın olumlu bir etkisi olacağını ben şahsen düşünüyorum. Ancak siyasi temsil konusunda HDP olmalı mıdır, buna bir karar vermek lazım. Benim kanaatim HDP bir siyasi aktör olarak kalabilir de ama bugünü kadar yaptığı işlerden hiç bir fayda olmadığına göre onun yerine Öcalan’ın da onay vereceği başka siyasetçiler de olabilir. Çünkü bir temsil ve bir araya gelme söz konusu olduğunda bunu Öcalan’ın itibar ettiği siyasetçileri koymak lazım.”