Tutuklanan Binbaşı Fatih Ş., 15 Temmuz gecesi Sahil Güvenlik gemi ve botları tarafından sağa sola belirsiz aralıklarla atış yapılması talimatı verildiğini söyledi.

FETÖ’cü askerlerin darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli Binbaşı Fatih Ş.’nin ifadesi, darbecilerin Sahil Güvenlik botlarına mühimmat yüklediklerini ortaya çıkardı. Ankara Başsavcılığı’nca FETÖ’cü darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan Sahil Güvenlik Komutanlığı Kuvvet Plan Daire Başkanvekili Binbaşı Fatih Ş., ifadesinde şunları söyledi:

KOMUTAN ÇAĞIRMIŞ: 18 Temmuz tarihinden itibaren 20 günlük izin almıştım. Ayın 15’inde saat 19.00’a kadar çalıştım. Sonra evime gittim. 21.30 sıralarında sınıf ve mesai arkadaşım Muammer Köse aradı. Onu da (Sahil Güvenlik Komutanı) Hakan Üstem’in emir subayı aramış. Komutan, kurmay subayları aramasını söylemiş. Bir iki dakika sonra emir subayı Burhan aradı. Çok acil karargaha gelmemin emredildiğini söyledi. Ben de saat 22.00 civarında karargaha geldim. Kapıda Mustafa Gümüşiğne vardı.

BİLSEM GİTMEZDİM: Aracımla içeri girdim. Kendi odama çıktım. Kıyafetimi değiştirdim. Beylik silahım yanımda değildi. Emir subayı Burhan Günnar’ın yanına gittim. Niçin çağrıldığımızı sordum. Komutanın gelmediğini, kendisinin de bilmediğini söyledi. Harekat merkezinde Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekât Başkanı Albay Süleyman Yarayan vardı. Karargahta silah kullanılmadığı halde belinde silah vardı. Gergindi. Arada sırada belindeki silahı tutuyordu. Beni görünce Mustafa Gümüşiğne’nin yanına inip birliğin giriş çıkışı ile ilgili yardımcı olmamı söyledi. Mustafa Yarbay’ın yanına indim. Mustafa yarbay da ‘Burada yeterince adam var sana ihtiyaç yok’ dedi. Ben de harekat merkezine çıktım. Hatırlamadığım bir saatte TRT’de darbe yapıldığı, Silahlı Kuvvetler’in yönetime el koyduğu ile ilgili açıklama yapılıyordu. O esnada darbeyi öğrendim.

PATLATMA YAPIN: Süleyman Yarayan botları aramamızı emretti. Orada Sezgin Şakrucu, Ahmet Küçüktamer,  Mustafa Özek vardı. Bizlerden ‘bot komutanlıklarını arayarak botların kendi emniyeti için bir kalkışma durumu olursa, dışarıdan bulundukları yerde emniyetli bir saha varsa, oraya mühimmatın yüzde onunu kullanarak patlatma yapma talimatını verdi. Ben bu talimatı yerine getirmedim. Sezgin Şakrucu tekrardan aramamızı söyleyince, ben de diğerleri gibi, Karadeniz bölgesindeki 10-15 botu aradım. Büyük çoğunluğu emniyetli saha olmadığı için mühimmatlarını boşaltmadıklarını söylediler.

ATIŞ KONUSUNDA BİLGİ VERDİ: Süleyman Yarayan atış konusu ile ilgili bölge komutanlarını aradığını ve bilgi verdiğini söyledi. ‘Bununla ilgili şüpheniz varsa, bölge komutanları ile konuşabilirsiniz’ şeklinde bot komutanlarına bilgi verdim. Benim gibi diğerleri de aradılar. Saat 23.00 sıralarında aşağıdan bir telefon geldi. Kurmay subaylar silahlarını alarak aşağı inmelerini Süleyman Yarayan’ın söylediğini bildirdiler. Sonradan öğrendiğime göre bu emri Süleyman, Mustafa Gümüşiğne’ye söylemiş. O da harekat merkezini aramış. Bunun üzerine silah alıp aşağı indik. Aşağıda Mustafa Gümüşiğne, Muammer Köse, Erkan Şirin vardı. İki saat kadar nizamiyenin arka tarafında bekledik.

Komutan görevden alınınca silahımızı bırakıp teslim olduk


Binbaşı Fatih Ş., teslim olma anlarını şöyle anlattı: “Merkez Komutanlığı’ndan gelip gittiklerine dair sözler telsizden Mustafa Gümüşiğne’ye rapor ediliyordu. Süleyman Yarayan elinde silahlı bir şekilde bekliyordu. Süleyman Yarayan’ın bizi aşağıya niye çağırdığını bilmiyorduk. Daha sonra İçişleri Bakanlığı’nın Sahil Güvenlik Komutanı’nı görevden aldığına dair anons geçildi. Bunun üzerine silahlarımızı bırakıp merkez komutanlığına teslim olduk.