Salih GÜNER KIRŞEHİR, (DHA) - SEYFE Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, Türkiye`nin önemli sulak alanlarından Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin son durumu ile ilgili istek ve sorunları dile getirirken, gölün güzelliklerinin korunması gerektiğini söyledi.
Ömer Çetiner, Kırşehir`in Mucur ile Boztepe ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Seyfe Gölü Kuş Cennetinin 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yaparken, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu, endemik bitkilerin yanı sıra nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırdığını hatırlattı. Dernek Başkanı Ömer Çetiner, şunları söyledi:
"Seyfe Gölü Kuş Cenneti 1989`da Birinci Derece Doğal Sit Alanı, 1990`da Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmesi ve 1994 tarihinde Ramsar Sözleşmesine girerek üç adet koruma sınıfa sahip Türkiye’nin çok önemli sulak alanlarından birisidir. Seyfe Gölü Kuş Cenneti geçtiğimiz yılın son aylarında tamamen kurumuştu. Yöreden alınan suların minimum seviyesine inmesi ve yağışların etkisi ile yüzde atmış oranında bir suya kavuştu. Bu kadarlık bir su seviyesinin bile Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ne kuşlarımızın gelmesine etken oldu. Şu an binlerce Flamingoyu, yüzlerce Turnayı, Angıtı, Ördeği ve diğer yerel kuşları görebiliyoruz. Kuşlarımız Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin önemini bildikleri için ilk olumlu durumda hemen gölümüze geldiler. Bizler de en az onlar kadar gölümüzün önemini bilelim ve göle su girişini tehdit eden unsurları ortadan kaldıralım.”
< strong>Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin güzelliğinin devam etmesi için, Vali Necati Şentürk ve Millet Vekilleri Mikâil Arslan ve Salih Çetinkaya ile diğer yetkililerden şu sorunların çözümü için destek istedi. Bu konuların yerine getirilmesi için çalışma yapan ve emeği geçecek bütün yetkililere teşekkür eden Çetiner, şöyle konuştu:
"Seyfe Havzası`ndan alınan içme suları için alternatif yerler bulunarak havzadan alınan sular durdurulmalı, bölgede uygulanan Çatak Projesi`nin devam etmeli ve teşvik alanı üç bölüme ayrılarak göle yakın yerlerde teşvik oranı artırılmalı, (Çok su kullanılan göle yakın yerlerde mevcut teşvik rağbet görmüyor), Seyfe Gölü Havzası`ndaki tarım alanlarında daha az su kullanımı sağlayacak ürün çeşidi teşvik edilmeli, daha az su sarfiyatı ve daha fazla verim için vahşi sulama sisteminin yasaklanıp, damlama sulama sistemi tanıtılmalı ve teşvik edilmeli, derin kuyulardan (Malya ve Eski doğanlı) alınan su miktarı kontrol altında tutularak, havzadaki su seviyesine göre su verilmeli, göle su girişi sağlayan kılçık kanallar üzerindeki engeller kaldırılmalı, Kalaba- Seyfe Pompaj Sulama Projesi (İkinci Etap) hızlandırılarak Seyfe Gölü civarına su verilmeli."
DHA