Kapadokya’nın merkezi Nevşehir olduğunu söyleyen Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, sosyal medya hesabından CHP’li Milletvekiline; “Nevşehir ve Kapadokya sahipsiz değildir. Hiç kimse edebimize güvenip edepsizlik etmesin” mesajına karşılık CHP’li Milletvekili basın toplantısı düzenledi.

Tren yolu projesinin tarihi değerlere zarar vereceğinden endişeli olduklarını belirten, Milletvekili Gürer, Nevşehir Milletvekili Gizligider’e Güney Kapadokya’nın başkentinin Niğde Tyana olduğunu açıkladı. Bunun tarihte belgelere dayandığını iddia eden Milletvekili Gürer, Gizligider’e meydan okuyarak istediği yerde ve canlı yayında tartışmaya davet etti.

Milletvekili Gürer basın toplantısından şunları söyledi; “Devlet Demir Yolları genel Müdürlüğüne şuanda mevcut demir yolu varken neden Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri’ye neden Yüksek Hızlı Tren ihtiyacı olduğunu sordum. Bu bölgenin tarihsel dokusuyla ilgili yeterince araştırmaların yapılıp yapılmadığı bahisle konuyla irdelemeye çalıştım. Genel Müdürlüğün bana verdiği cevapta bölgeye zarar vermeyeceğini ifade etti. Yeni yapılacak olan demir yoluyla yüksek hızlı trenden mahrum kalıyor. Yapılacak olan demir yolunun Aksaray’ın Gülağaç, Nevşehir’in merkez ilçe, Acıgöl, Ürgüp ve Avanos demir yolu hattının yapılacak yarma ve dolgu çalışmasının bölgede yapılacak demir yoluyla açılacak olan tünel ve alt, üst geçitlerin bölgenin antik dokusuna zarar vereceğini ve peri bacalarının zarar göreceğini söyledim. Buna gerekçe olarak ta Makine Mühendisleri Odasının yayınladığı raporda Prof. Dr. Aydın Eren’in tren rayının bütünlüğü için risk olabileceğini, raporda hızlı tren doğasında alt yapı üst yapıdan daha çok önemlidir. Mevcut hatların alt yapısı olağan dışı titreşimlerle hızlı trenin dengesini bozacaktır ifadeleri yer alıyor. Bilimsel veriler şunu gösteriyor; Tren yoluyla bölgenin tahrip olmaması mümkün değil. Burası UNESCO’nun da kabul ettiği Dünya mirası. Bu bölgeden tren yolu geçsin, hava yolu olsun yerine korunması gerekiyor. Hiç kimse Kapadokya’nın varlığını kabul edilemez. Kapadokya bölgesi çok önemli bir bölge bu bizim bugünden yarına mirasımız.” dedi.

Vekil Gürer, Nevşehit Milletvekili Gizligider’e gönderme yaparak açıklamasına şu şekilde devam etti; “Bir yanlış var. Turizm anlamında Kapadokya Nevşehir’dir ama antik Kapadokya esas merkezi Güney Kapadokya’nın başkenti Niğde Tyana’dır diğer kapısı ise Kayseri’dir. İnsanlar biraz bilgiden mahrum oldukları için sağ olsun Nevşehir Milletvekili bize hakaret içeren sözlerle küçümseye çalışmış, hangi televizyonda derse ve nerede isterse antik Kapadokya’nın neresi olduğunu tartışırız. Biz turizmin Kapadokya’sından bahsetmiyoruz. Niğde’nin Kapadokya’nın başkenti olarak yazdığım kitap antik çağdan Cumhuriyet’e kadar ki dönemi içeriyor. Bölgenin Güney Kapadokya’nın başkenti Tyana’dır. Tarihsel süreçteki ana merkezlerinden birisi Tyana’dır.” diye konuştu.

İHA