CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, AKP'nin eğitim politikasını "cemaat yurtları aracılığıyla kendine uygun vatandaş yetiştirmek" olarak yorumlayarak "eğitim politikaları bu. Cemaat yurtları aracılığıyla kendilerine uygun prototip vatandaş yetiştirmek. Bu nedenle önergelerimizi görmüyor, sesimizi, çığlığımızı duymuyorlar" dedi.  Türkmen, çok kısa bir süre önce yaşı tutmayan kız çocukları ile evlendikleri için hapiste bulunanlara af getiren ve toplumda "tecavüzcülere af yasası" olarak adlandırılan yasanın, kadınlar ve duyarlı vatandaşların seslerini yükseltmesiyle geri çekildiğine dikkat çekerek, "kadınlara ve duyarlı vatandaşlarımıza, cemaat yurtlarına karşı da seslerini yükseltmeleri çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

"ASIL SORUN AKP'NİN EĞİTİM POLİTİKASI"


Asıl sorunun "AKP'nin eğitim politikası" olduğunu savunan CHP'li Elif Doğan Türkmen, "bilinçli olarak çocuklarımızı cemaat yurtlarına teslim edip, kendilerinin istediği insan tipine uygun yetişmesini sağlıyorlar. Bugün Aladağ'ı konuşuyoruz. Çünkü yangın Aladağ'daki cemaat yurdunda meydana geldi. 100 kilometre ilerde, Şahinbeyli'de de var böyle bir yurt. Erkek öğrenci yurdu konut olarak yapılıp, beş kata çıkarıldığı konuşuluyor. Adana'da ne varsa Türkiye'nin her yerinde de o vardır. Eğitim politikası, partinin değil devletin politikası olmalı. Devlet asli görevini yapmalı. Eğitim devletin asli görevidir. Yurt da bu asli görevlerden biridir." diye konuştu.

FOTO:ARŞİv - CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen, Sözcü'nan sorularını yanıtladı. FOTO:ARŞİv - CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen, Sözcü'nan sorularını yanıtladı.

"VATANDAŞ MECBUR OLDUĞU İÇİN ÇOCUĞUNU CEMAAT YURDUNA GÖNDERİYOR"


Hastanede Aladağ'daki yurt yangınından yaralı kurtulan çocukları ziyaret ettiğini, ebeveynleri ile konuştuğunu anlatan Türkmen; " Vatandaşlar '2 yıl önce devletin yurdu vardı. Yıktılar. Süleymancılar'ın yurdu vardı, çocuklarımızı oraya gönderdik' diyorlar. Tercihle değil, mecburiyetten biçarelikten gönderiyorlar. Müteahhit arkadaşlarımızla konuştuğumuzda, 'biz bu tür şeyler yaptığımızda basamağın santimini bile ölçüyorlar, herşeyi denetliyorlar' diyorlar. Ancak Aladağ'daki bu yurdun yönetmeliğe aykırı olduğu çok açık ve net. böyle bir yurda nasıl izin verildi? Yılda iki kez kontrol edilmesi gerekiyor, edildi mi?" dedi.

"BİRKAÇ KİŞİYE İŞLEM YAPIP, KAPATACAKLAR..."


Daha önce de Konya ve Van'daki yurtlarda da benzer olayların yaşandığını, hatırlatan Türkmen "Şimdi de Aladağ'da oldu. Yarın başka bir yerde olacak.  Yurtlarda çocuklara tecavüz ediliyor, denetleme yapılmıyor. AKP, artık görevini yapmak zorunda" diye konuştu.

CHP aylar önce söz konusu yurtlar ile ilgili komisyon önergesi vermiş. CHP aylar önce söz konusu yurtlar ile ilgili TBMM'ye komisyon teklifinde bulunmuş.

"PARALEL YAPIDAN ALIP, TÜRGEV'E VERİYORLAR"


Hükümetin, öğrenci yutlarını devlet eliyle yapmak yerine, "bir cemaatten alıp, bir diğerine verdiğini" savunan Türkmen şöyle konuştu: "Paralel yapı olayı patladığında, yurtlara yerleşme zamanıydı. O zaman ilgili bakana yurt bulamayan öğrencilerin durumunu sordum. Adana'da okul kazanan birçok çocuk yurtara yerleşmediğini söyledim. Bana yaptıkları yurtları anlattı. .Yaptığın beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren yurt bulamayan çocuklardır. Bunların yaptığı çözümsüzlük. Yurtları bir cemaatten alıp, bir başka cemaate teslim etmek neyi getiriyor? paralelden alıp, TÜRGEV'e veriyorlar yurtları. İlköğretimde özel yurtlara yasaya göre izin yok. Ancak  Milli Eğitim Bakanlığı protokoller yaşarak bunlara yasallık kazandırmaya çalışıyor. Onu da soracağız; Bu protokolü nasıl yaptınız, nasıl denetlediniz diye soracağız? " dedi.

İLGİLİ HABERAdana Aladağ'da öğrenci yurdunda yangın faciasıAdana Aladağ'da öğrenci yurdunda yangın faciası