CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Amasya'daki Yeni Çeltek'te açlık grevi yapan maden işçileriyle görüşmesinin ardından TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu. Özel, 3 ay sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyen maden sahasındaki işletmeciliğin Türkiye Kömür İşletmeleri'ne devredilmesini istedi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Amasya'nın Suluova İlçesi'ndeki Yeni Çeltek maden ocağında haftasonu incelemelerde bulunarak açlık grevindeki madencileri ziyaret etti. Soma A.Ş.'nin acımasız olduğunu savunan Özel, Soma'da 2 bin 800 işçinin cep telefonu mesajıyla işten çıkarıldığını hatırlatarak şöyle dedi:
"Esas yapılan Yeni Çeltek'teki işçilere mobbing uygulamak, Soma'dakilere de gözdağı vermekti. İşçilere zorla bir belgeye imza attırıp, o belgeyi aleyhine kullandılar. Yerin 600 metre altına indik. Kapıda annelerle ve eşlerle konuşmuştuk. Hepsi kandırıldıklarını söylüyordu. İşçiler, 'Yüzde 80'imiz AK Partili'dir ama buraya bir tane iktidar milletvekili gelmedi' diyorlar. İşçilerin temel talebi 'Bizi Soma A.Ş.'den kurtarın' oldu" dedi.
MADEN KANUNU'NDA DEĞIİŞİKLİK ÖNERİSİ
Enerji Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun ile yaptığı görüşmenin ardından Yeni Çeltek'te verilen sözler üzerine açlık grevine son verildiğini anlatan Özel, TBMM Başkanlığı'na Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ile birlikte verdikleri kanun teklifi hakkında bilgi verdi. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifin Maden Kanunu'nda değişiklik öngördüğünü dile getiren Özel şöyle konuştu:
"Maden sektöründeki yasal düzenlemelerin, yer altında çalışan işçinin hakkını hukukunu koruması gerekir. Bu noktada rödövans sözleşmesinden kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelerin sözleşmelerinin feshedilmesi gerekir. Önerilen yasa maddesi ile 3 ay sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyen rödovansçıların sözleşmelerinin feshedilmesi, ilgili maden sahasının Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nca işletilmek üzere devralınması ve devralınan maden sahasında çalışmakta olan işçilerin bütün hak ve alacaklarının saklı olmak koşuluyla Türkiye Kömür İşletmesi kadrolarına geçmeleri amaçlanmıştır."  

 

DHA