Çocuk oyununa ‘Saray’ yasağı
İlk ve ortaöğretimde 14 yıldır sahnelenen oyun ‘Burası benim sarayım/Her istediğimi yaparım’ şarkısı yüzünden “sakıncalı” bulundu.

Başak KAYA / ANKARA
Milli Eğitim'e bağlı ilk ve ortaöğretim okullarında 2002 yılından bu yana sahnelenen “Kaybolan Satranç Taşlarım” adlı çocuk tiyatrosu oyunu, Meclis gündemine geldi. Oyun, Ankara Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sakıncalı bulunmuştu. İlçe Komisyonu, geçen yıl kasım ayında yaptığı toplantıda “Tiyatro oyununun izlenmesi ile ilgili eğitim bilimi açısından sakınca bulunduğundan söz konusu talep uygun görülmemiştir” diyerek, oyunun ilçedeki okullarda sahnelenmesine izin vermedi.

“DARBE DÖNEMLERİNDEN HATIRLIYORUZ”
Tiyatrocu Serap Gültekin, oyunun sakıncalı bulunmasına anlam veremedi.
KOMŞU İLÇEDEN İZİN ÇIKTI…
Ancak Yenimahalle Milli Eğitim Müdürlüğü, oyuna “Türk milli eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olduğu, öğrencilerimizin sosyo-psikolojik gelişimleri açısından sakınca içermediği” gerekçesiyle izin verdi. Tiyatrocu Serap Gültekin, kendisinin yazdığı oyunda karakterlerden birinin “Burası benim sarayım/Her istediğimi yaparım” şeklinde çocuk şarkısı söylediğini belirterek, bu nedenle sakıncalı bulunmuş olabileceğini ifade etti.
“OYUNA BİLE TAHAMMÜL YOK”
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz da, konuyu Meclis'e taşıdı. Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle sonu önergesi verdi. Yılmaz, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada “Bu iktidarın çocuk oyununa bile tahammülü yok. Toplumu sindirerek, korkutarak, işlerine gelmeyeni yasaklayarak sakıncalı sanat eserleri dönemi yaratmak istiyorlar” dedi. Yılmaz şu soruların da cevaplarını istedi:

CHP'li Yılmaz da “Bu yasakları darbe dönemlerinden hatırlıyoruz” dedi.
“BU BİR HÜKÜMET POLİTİKASI MI?”
“Oyunda, satranç kuralları gereği bir “Şah” karakteri olduğu ve “Burası benim sarayım/Her istediğimi yaparım” şeklinde bir çocuk şarkısı söylediği de göz önüne alındığında oyunun sakıncalı görülmesinde “saray” ifadesi mi rol oynamıştır? Oyunun sakıncalı olarak damgalanması hükümetinizin bir politikası mıdır? ‘Saray' kelimesinin Türkçe sözlükten çıkarılması düşünülüyor mu? Eğer böyle bir şey düşünülüyorsa ‘yolsuzluk', ‘yandaşlık', ‘hırsızlık' gibi kelimelerin de sözlükten çıkarılması hükümetinizin gündeminde midir?