1120 dönüm alanda düzenlenecek ve 6 ay sürecek Expo 2016 Antalya`nın düzenleneceği alandaki incelemelerine, Expo 2016 Antalya`nın Yönetim Kurulu Başkanı da olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da eşlik etti.

Foto: DHA Erdoğan, İzmir`in Ödemiş İlçesi Bademli`den getirilen 945 yaşındaki zeytin ağacının dikim törenine katıldı.


Bakan Çelik tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan`a hazırlıklara ilişkin bilgi verildi. Basına kapalı toplantıda fuara ilişkin bilgiler alan Erdoğan, ardından İzmir`in Ödemiş İlçesi Bademli`den getirilen 945 yaşındaki zeytin ağacının dikim törenine katıldı. Ağaç dikim alanında Erdoğan, Expo 2016 Antalya`nın maskotları Ece ve Efe tarafından karşılandı.
Bademli`de 1071 yılında dikilen ve Türkiye`nin en yaşlı zeytin ağacı olan çapı 2.55 metrelik zeytin ağacının dikimine dikimine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Böyle bir ağaç. İnşallah burada da tutacağına inanıyoruz ve 2015 botanik bahçesinin en önemli zenginliklerinden olacak. Tarihi bugüne, bugünü de yarınlara ulaştıracak. Ya Allah Bismillah diyerek biz de toprağımızı atalım arkasından da cansuyunu."
Erdoğan üzerinde, `6 bin yıldır Anadolu topraklarında yetişen ve zeytin varlığı ile 1000 yıldır barış, sağlığı ve mutluluğu sembolize ediyor. Bolluk, bereket, mutluluk ve bilgelik sonsuza dek yeryüzünden eksik olmasın. Expo 2016 Antalya anısına bu zeytin ağacını dikiyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan` yazılı yaş kütüğüne pirinç tabelayı çaktı.
Erdoğan`la birlikte üç bakan, Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Atay Uslu, Sena Nur Çelik, İbrahim Aydın ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ile katılımcılar zeytin ağacına toprak attı ve ardından cansuyu verdi. Erdoğan, ağaç dikim töreni sonrası Expo`da çalışan işçilerle fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Mardan Palace Otele geçti.
Familyası Oleaceae, anavatanı Akdeniz bölgesi olan Türkiye`nin en yaşlı zeytin ağacının bilgileri ise şöyle:
DHA