DUBAİ PORT LİMANI HİZMETE GİRDİ
Dubai Port Limanı'nın açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Dubai Port Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Sultan Ahmed Bin Sulayem ve Dubai Port Yarımca Limanı CEO'su Nicola Silveira gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmit'te toplu açılış törenini gerçekleştirirken video konferansla limanın da açılışını gerçekleştirdi.
Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olan Dubai Port Yarımca, 460 metrekare alanda, yıllık 1 milyon 300 bin konteyner kapasitesiyle, İzmit Körfezi'nden Avrupa ve Asya'ya açılan önemli bir merkez haline gelirken, Sultan Ahmed Bin Sulayem yaptığı konuşmada, "Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri eşsiz bir mirası paylaşmaktadır. Bizler, güçlü ortaklığımız ve bizleri birbirimize sımsıkı bağlayan ortak vizyonumuz ile dünyanın ticari kavşaklarını bağlayan köprüleriz. Liderlerimizin vizyonu, keşfetmek ve geliştirmek, değişimi benimsemek ve iş yapış şekillerini daha akılcı duruma getirmek üzerine kurulmuştur. Ülkelerimiz kıtaları ve insanları birleştirmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetinin altyapı gelişimine yaklaşımları, beraberinde gelen ekonomik kalkınma anlamında bizler için son derece değerlidir. İki ülke olarak bir diğer ortak noktamız ise genç, dinamik, eğitimli ve çok kültürlü nüfuslarımızdır. Ulaşım, telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde mevcut son derece gelişmiş teknolojik altyapılarımız da paylaştığımız bir diğer ortak değerimizdir. Birleşik Arap Emirlikleri ve Dubai'nin; Batı-Doğu, Kuzey-Güney aksında yer alan doğal köprü konumu ile son derece önemli pazarlara hizmet eden Avrupa'da, Avrasya'da, Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da 1,5 milyar iş insanına ticaret yollarını açan Türkiye'nin geleceğine olan inancı tamdır" dedi.
TÜRKİYE'Yİ HAYRANLIKLA İZLİYORUZ
Bin Sulayem konuşmasına şöyle devam etti:
"2023 yılında Çumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılını idrak edecek ülkenizin, zaman içerisinde gösterdiği gelişimi ve gerek ülke, gerekse insanları adına yarattığı farkı hayranlıkla izlemekteyiz. İşte tam da bu yüzden bugün buradayız. 6 kıtada işlettiğimiz 77 terminalli global ağımıza eklenen son işletmemizi hizmete sokmak üzere. Yatırımız asla sadece makine parkı ve ekipman yatırımı değildir, yatırımımız en değerli varlığımız olan insana yapılan bir yatırımdır. Dubai Port Yarımca bugün 300 kişiye istihdam sağlamaktadır. Tam kapasiteye ulaştığında ise hedefimiz 650 kişilik istihdamdır. Dolaylı yoldan yerel ekonomide 800 istihdama tekabül eden bu rakamla birlikte, yerel ve bölgesel tedarikçiler anlamında da birçok fırsat barındırmaktadır. Bu ölçekteki yatırımların en büyük katma değeri, uzun vadede ekonomiye ve refaha olan değerli katkılarıdır"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise projenin bütün süreçlerine şahit olduğunu belirterek, "İzmit Körfezi üzerinde 40'a yakın, 37 tane liman var. Çevre ve Şehircilik Bakanımıza daha önceki çevre bakanlarına teşekkür ediyoruz. Ne için teşekkür ediyorum, husumetliği çevre hassasiyetiyle büyümeyi, kalkınmayı, üretime katkı sağlamayı bir denge içerisinde gözettikleri için. Sadece çevre derseniz, aman çevre korunsun endişesini ön plana çıkarırsanız, ülkenin büyümesi ve kalkınması hak ettiği yatırımları ihmal etmiş olursunuz. Hepsi bir arada olabiliyor. Artık gelişmiş dünyada teknoloji buna imkan veriyor. Şehirlerin ortasında çöp işleme fabrikaları yok. Dolayısıyla masraftan kaçınmayınca, gerekli şartları yerine getirince her türlü yatırımın önü açılıyor" dedi.
Dubai Port'un büyük bir liman işletmecisi olduğunu söyleyen Yıldırım, "Türkiye'ye duydukları güvenden dolayı özellikle teşekkür ediyorum. Türkiye'ye son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırım kararını verirken neye bakıyor? Ülke hukuk devleti mi, istikrar var mı, güçlü siyasi irade var mı, bunlara bakıp karar verir. Türkiye ve bu bölge neden önemli? Sultan Ahmet Bey açıkladı. Türkiye dünyanın merkezinde yer alır. Niye merkezinde yer alıyor? Çünkü dünya Türkiye'den 3 saat uçuşla 56 ülkeye gidiyorsunuz.1.5 milyar nüfusa yetişiyorsunuz. 30 trilyon dolarlık bir ekonominin var olduğu bölgeye ulaşırsınız. Buraya yatırım yapmaktaki bir başka gerçek şudur; artık 2008 küresel ekonomik krizden itibaren dünyadaki zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hareket ediyor. Dolayısıyla bu yolculuktaki en önemli durak da Türkiye, bu bölgedir. İşte bu nedenle dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İşte hemen bu nedenle, hemen şurada Osman Gazi Köprüsü'nü yapıyoruz" diye konuştu.

DHA