Mehmet SERBES/SÖZCÜ

Bugün Sabancı Holding’in Tufanbeyli ilçesinde yaptığı bir termik santral ile birlikte Organize Sanayi Bölgesindeki bazı işletmelerin yeni ve ilave tesislerinin açılışı için Adana’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kötü bir sürpriz bekliyor.

 

Foto: SÖZCÜ


 

Cumhurbaşkanının açılışlar gerçekleştireceği Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde (AOSB) arıtma tesissindeki eksiklikler nedeniyle yıllardır pis kokudan durulmuyor. Rüzgarın esiş yönüne göre dağılma yönü de değişen kokular, çevre köy ve mahalleler ile kilometrelerce uzaklıktaki yerleşim birimlerine kadar ulaşırken CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı gelirken yanında pis kokulara karşı maske getirmesi için uyardı.

 

Foto: SÖZCÜ


 

Arıtma tesislerinin D 400 (E-5) Karayolunun hemen yanında yer alması nedeniyle sadece çevre yerleşim birimlerini değil uluslararası karayolunu kullananlar da rahatsız oluyor. Karayolundan seyredenler gece saatlerinde bile koku yüzünden AOSB’ye geldiklerini anlayabiliyor. Çevredeki Yakapınar, Suluca, Kürkçüler, Baklalı gibi köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlar pis koku yüzünden yaz aylarında Çukurova gibi sıcak bir iklimde kapı pencerede açamamaktan yakınırken, CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan’da vatandaşlarla birlikte arıtma tesislerinden yakındı.

Foto: SÖZCÜ


 

Açılışlarda bulunmak üzere AOSB’ye gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Yanında maske getirmesi” önerisinde bulunan CHP Milletvekili Aydın Uslupehlivan, “Organize Sanayi Bölgesindeki sorun yeni değil. Yıllardır çözeceğiz diyorlar ama bir türlü çözmüyorlar. Burası 35 bin insanın çalıştığı adeta bir kent büyüklüğünde. Buradan çıkan evsel ve kimyasal atıklar iyi arıtılmadığı için pis kokudan insanlar nefes alamaz hale geliyor. Burada yaşayan insanlar rüzgar kendilerine doğru estiği zaman maskesiz duramıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanına önerim, gelirken pis kokulara karşı maske getirse iyi olur” dedi.

Foto: SÖZCÜ


 

FAALİYETTEKİ TESİSLERİ AÇACAK

Öte yandan Cumhurbaşkanının Adana’da yarın hizmete açacağı bildirilen 49 tesisin çoğunun uzun süreden bu yana faaliyette olduğu bildirildi. Yeni yatırım gibi gösterilen tesisler arasında OSB’deki bazı hizmet üniteleri, kamu kurum temsilcilikleri, üretimlerini sürdüren bazı işletmeler ile 2013 yılında kurulan bir de mesleki teknik lisesi bulunuyor.

Foto: SÖZCÜ


 

LİTRESİ 20 EURODAN İTHAL PARFÜM SIKTILAR

Adana OSB’nin yaydığı pis koku, temeli 1990’ların ikinci yarısında atılan sanayi bölgesinde şimdiye kadar çözülmeyen en büyük sorunlardan birisi olarak bugünlere uzandı. OSB’deki pis kokuyu giderken için önceki yıllarda ithal parfüm sıkma uygulamasına bile gidilmişti. Litresi 20 euro olan ithal parfümler arıtma tesisinden sıkılarak kokunun “niteliği” değiştirilmeye çalışılmıştı. Ancak bu uygulamadan hem sorunu çözmeyişi hem de günlük 600 euro masraf çıkartması nedeniyle daha sonra vazgeçilmişti.

Foto: SÖZCÜ


 

SÖZCÜ’YE YİNE YASAK

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana’da yapacağı gezi ve açılışları Sözcü muhabirlerinin izlemesine izin verilmedi. Sözcü Adana temsilciliği muhabirleri, prosedür gereği Cumhurbaşkanının gezisiyle ilgili Adana Valiliği’ne başvurarak akreditasyon talebinde bulundu.

Foto: SÖZCÜ


Hatta muhabirlerimiz kendilerinden istenilen fotoğraf, kimlik gibi bilgileri de Valilik makamına ulaştırdı. Ancak Valilik Basın Müdürlüğü yetkilileri, akreditasyonla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığıyla ilgili cevap listenin geldiğini fakat bu listenin içinde Sözcü muhabirlerinin yer almadığını bildirdi.