Fenerbahçe'nin eski futbolcularından Dalian Atkinson polisle yaşadığı tartışma sırasında polis memurunun kullandığı şok cihazı nedeniyle hayatını kaybetti.

ATKINSON KİMDİR?


Dalian Robert Atkinson (d. 21 Mart 1968 - Shrewsbury, İngiltere), forvet pozisyonunda oynayan futbolcu. Türkiye 1. Ligi'nde Fenerbahçe'de oynayan Atkinson, Wimbledon FC, Aston Villa, Real Sociedad, Ipswich Town ve Sheffield Wednesday gibi takımlarda da forma giydi. Fenerbahçede çok fazla tutunamayan Atkinson'un, akıllarda kalan en büyük başarısı 22 Ekim 1995'te Kadıköy'de oynanan Türkiye 1. Ligi maçında Galatasaray'a 3 gol birden atmasıydı. 15 Ağustos 2016'da İngiliz polisi tarafından elektrikli şok silahıyla vurulup hayatını kaybetmiştir.

Ipswich Town
Atkinson, futbola Ipswich Town kulübünde başladı. 1984-1986 yılları arasında genç takımda 14 maçta 16 gol atmıştı. 15 Mart 1986'da ilk kez Ipswich Town'da resmi maça çıktı. Newcastle United karşısındaki maçta Kevin Wilson'ın yerine oyuna dahil olmuştu. Bu maçta kendisinin Ipswich Town'daki ilk ve son Premier Lig maçıydı çünkü sene sonunda küme düştüler. 1987-88 sezonunda ilk golleriyle buluşan futbolcu Middlesbrough FC karşısında hat-trick yapmıştı. Atkinson, sonraki sezon ise daha başarılı bir performans gösterdi. Ligde 10, kupada da 3 gol atarak Jason Dozzell ve John Wark ile birlikte sezonun en golcü oyuncularından oldu.

1990'lar
1989'da teknik direktör Ron Atkinson tarafından 450,000£ ücretle Sheffield Wednesday FC'ye transfer edildi. Norwich City FC karşısında ilk maçına çıkan 21 yaşındaki futbolcu, sezon içinde bütün maçlarda oynayıp 10 gol atmış ve David Hirst ile birlikte iyi bir ikili olmuştu. Ancak takımı küme düşmekten kurtaramadı.

Sonraki sezon La Liga ekibi Real Sociedad'a 1.7 Milyon £'a transfer oldu. 2 Eylül 1990'da Real Zaragoza maçı ile İspanya serüvenine başladı. İlk golünü Real Madrid maçında atıp, beraberliği sağlayan kişi oldu. 29 lig, 1 UEFA Kupası maçında oynayan futbolcu, toplamda 12 gol atarak vatandaşı John Aldridge'ten sonra takımın en golcü ikinci ismi oldu.

Aston Villa
1991'de Roy Atkinson, bu sefer Aston Villa FC'nin başına geçmişti ve eski futbolcusu Dalian Atkinson'ı istedi. Böylece Atkinson, bir sezon sonra 1.6 Milyon £'a İngiltere'ye geri dönmüş oldu. İlk maçına da eski takımı Sheffield Wednesday karşısında çıkmıştı. Ancak ilk sezon sadece bir kez golle buluşmuştu.

Sonraki sezon İngiltere 1. Ligi, Premier Lig adını almıştı. O sezon, Liverpool FC'den gelen Dean Saunders ile iyi bir ikili oluşturdular. Saunders 13 gol, Atkinson ise 11 gol kaydetmişti. Ligi uzun süre lider götürüp ikinci olarak bitirdiler. 3 Ekim 1992'de Wimbledon FC'yi deplasmanda 3-2 yendikleri maçta, kendi sahasından alıp, çalımlarla geldiği rakip sahada ceza sahası dışından attığı aşırtma gol, BBC tarafından sezonun en iyi golü olarak adlandırıldı. Atkinson, ayrıca eski takımı Ipswich Town FC ile 1-1 berabere kaldıkları maçta attığı gol ile, Aston Villa'nın yeni formattaki ligdeki ilk golünü atmış oldu.

Bir sonraki sezon İngiltere Ligi Kupası'nı kazanırlarken, Atkinson 8 maçta biri finalde Manchester United FC'ye olmak üzere attığı 6 golle önemli bir katkı yapmış, Saunders ile beraber de takımın en golcü oyuncusu olmuştu. Ancak bir sonraki sezon küme düşmekten zor kurtulunca sezon sonunda Saunders de Atkinson da Türkiye'nin yolunu tuttu.

Fenerbahçe
1995-96 sezonunda Fenerbahçe'ye transfer oldu. Sezona TSYD Kupası'nı kazarak giren Fenerbahçe'de 3 Eylül 1995'te İsmail Kartal'ın jübilesinde Eskişehirspor'u yenen sarı-lacivertli takımda ilk golünü attıktan sonra, 30 Eylül 1995'te oynanan Beşiktaş derbisinde ikinci yarıda oyuna girerek ilk golünü kaydetti. 22 Ekim 1995'teki Galatasaray derbisinde ise maçın ilk 30 dakikasında attığı birbirinin neredeyse tıpatıp aynısı üç golle hat-trick yaparak tarihe geçti (35. dakikada hakem tarafından iptal edilen golünün de nizami olduğu tartışılmıştı). 9 Aralık 1995'te de Trabzonspor'a karşı alınan ve bordo-mavili takımın namağlupluğunu silen 3-1'lik galibiyette de bir gol atarak, tüm büyük maçlarda ağları buldu. Ligin ikinci yarısının ilk maçında Fenerbahçe Karşıyaka'yı deplasmanda 90. dakikada Atkinson'un attığı golle yenerken, bu gol ve galibiyet bir anlamda sezon sonunda şampiyonluğu getiren önemli dönüm noktalarından biri oldu. Ancak 25. haftada Denizlispor'a attığı golden sonra suskun kalan golcü sezon sonunda ligde şampiyonluk yaşadı, ancak bir sezon sonraki kadroda düşünülmedi ve 23 Temmuz 1996'da sözleşmesi Fenerbahçe tarafından tek taraflı olarak feshedildi.

ATKINSON HAYATINI KAYBETTİ


Fenerbahçe'nin eski futbolcularından Dalian Atkinson polisle yaşadığı tartışma sırasında polis memurunun kullandığı şok cihazı nedeniyle hayatını kaybetti.





Bir dönem Fenerbahçe’nin de formasını giymiş olan Aston Villa’nın efsane isimlerinden Dalian Atkinson, hayatını kaybetti. Polisle yaşadığı bir tartışma sonrası kalbi duran Atkinson’ın ölümü İngiltere’de tartışma yarattı.