CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun “Danıştay Başkanı, Erdoğan’la katıldığı programda yargı bağımsızlığına gölge düşürdü” diyerek disipline verilmesi yönündeki başvurusunu reddeden Danıştay, “Erdoğan’la çay toplaması disiplinlik bir eylem değil” dedi.

[caption id="attachment_1287553" align="alignleft" width="800"]FOTO:DHA - Sezgin Tanrıkulu, çay toplama olayını yargıya taşımıştı. FOTO:DHA - Sezgin Tanrıkulu, çay toplama olayını yargıya taşımıştı.[/caption]

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Danıştay’a yaptığı başvuruda, “Danıştay Başkanı, Başsavcısı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üyelerin, yüksek hâkimlik vakar ve şerefi ile bağdaşmayan veya hizmetin aksamasına yol açan hal ve hareketleri görülür veya öğrenilirse haklarında kanun hükümleri uyarınca disiplin kovuşturması yapılacağı hükmü yer almaktadır” diyerek Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’le ilgili işlem yapılmasını istedi.

SOYUT SUÇLAMA


Danıştay Başkanlık Kurulu, Tanrıkulu’ya verdiği yanıtta, “Soyut ve genel nitelikteki iddialar ile Danıştay meslek mensupları hakkında inceleme ya da soruşturma başlatılmasının, yargının bağımsızlığı ve yargı mensuplarının teminatı ile bağdaşmayacağı açıktır” dedi.

Danıştay’ın şikayetle ilgili aldığı karar şöyle: “Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Rize'de ÇAYKUR tarafından düzenlenen çay hasadı ve Kırşehir'de Ahilik Haftası etkinliklerine katılmasının disiplin kovuşturmasını gerektirir eylemlerden olmadığı ve Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesini gerektirmediği anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında, 2575 sayılı Danıştay Kanununun 68.maddesi gereğince, şikayet dilekçesi  üzerine Yüksek  Disiplin  Kurulu’na sevk edilmesine gerek bulunmadığı yolunda Danıştay Başkanlığı’na görüş bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.”