Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ ISPARTA, (DHA) - DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, üniversite ile mabedin birbirine çok yakışan iki kavram olduğunu belirterek, "Tarih boyunca mabet ve üniversite birlikte olmuştur. Hatta bütün medeniyetlerde üniversite mabetlerden çıkmıştır" dedi.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Doğu Yerleşkesi`nde 2013 yılından beri ibadete açık olan Doğu Kampüsü Camii`nin resmi açılışı yapıldı. Törene, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ak Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve davetliler katıldı.
REKTÖRDEN ODTÜ`YE NAMAZ GÖNDERMESİ
Programın açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, "25 sene önce ODTÜ`de öğrenciydim. Orada namaz kılmanın nasıl bir problem olduğunu biliyorum. O yüzden 25 sene sonra üniversitede rektör olarak bu camiyi açmak benim için ayrı bir mutluluk vesilesi. Çok şükür bugün herkes istediği yerde ibadet edebiliyor, bugün rektörler cami açılışında konuşuyor. O açıdan benim içimde ayrı bir mutluluk var" dedi.
`ÜNİVERSİTE İLE MABET BİRLİKTE GÜZEL`
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de konuşmasında üniversite ile mabedin birbirine çok yakışan iki kavram olduğunu söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Tarih boyunca mabet ve üniversite birlikte olmuştur. Hatta bütün medeniyetlerde üniversite mabetlerden çıkmıştır. Mabet ve üniversitenin iç içe olması akıl ve kalbin ayrılmayacağı anlamına gelir. Üniversite ile mabedin birlikte olması öğrencilerimizin kendi gönül dünyalarını zenginleştirmeye de önem verdikleri anlamına geliyor" diye konuştu.
`AYNI ZAMANDA ÖZGÜRLÜK MEKANIDIR CAMİLER`
Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Mehmet Görmez, şöyle dedi:
"Çünkü yeryüzünde, yeryüzünü imar edenler olacak bir de yeryüzünü tahrip edenler olacak. Tahrip edenleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. Ama bize düşen yeryüzünü imar etmekte ısrarcı olmak. Yüce rabbimiz Kuran-ı Kerim`de bir ayette şöyle buyuruyor: Allah sizi topraktan yerden yarattı ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedi. Biz yeryüzünü imar etmeye geldik. Allah bizi yeryüzünü imar etmeye gönderdi. Ama gönül dünyalarını imar edemeyenler yeryüzünü imar edemezler. Önce bizim gönül dünyamızı imar etmemiz lazım. Kendimizi imar ettiğimizde, insanı imar etmeyi ihmal ettiğimizde, yeryüzünü imar etmeyi beton duvarlar ve gökdelenler dikmekten imar ettiğimiz sürece yeryüzünü imar edemeyiz. Camilerin varlık sebebi `Yeryüzü bana mescit kılındı` dediği halde biz neden camileri yapıyoruz? Yüreklerimizi birlikte inşa etmek için, imar etmek için yapıyoruz. Rahman`a birlikte secde etmek için yapılıyor camilerimiz. Biz camileri inşa ediyoruz, camiler de bizi imar ediyor. Onun için cami sadece içinde namaz kılınan yer değildir. Cami müminleri imar eden bir mekandır. İman, ibadet, birlik mekanıdır cami. Aynı zamanda özgürlük mekanıdır camiler. Rektörümüz güzel söyledi. Artık Türkiye bu süreçleri aştı. Acı hatıralar olarak geride kaldılar."
CAMİYE İSİM ÖNERDİ
Açılışı yapılan camiye isim de öneren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Sultan Kılıçarslan Isparta`nın fatihidir. Bu olabilir. İkinci önerim Kınalızade Ali Efendi Ispartalıdır. Bir de bu isim olabilir. Takdir sizlerin" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez`in konuşmasının ardından protokol üyeleri caminin açılış kurdelesini kesti. DHA