1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü Batman, Tunceli ve Bingöl'de, Eğitim-Sen ve KESK üyeleri öncülüğünde kutlandı.
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik bomba yüklü araçla yapılan saldırı nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kentlerde kutlanan 1 Mayıs etkinlikleri, sönük geçti.
Batman'da birçok sendikanın aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin düzenlediği miting, sakin geçti. 16 Mayıs Şehir Stadı'ndaki alandaki kutlamalara, HDP Batman Milletvekilleri Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran ve bazı STK temsilcileri katıldı. Emeğe Ezgi Grubu'nun da sahne aldığı kutlamalarda işçiler, müzik eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. Kutlamaların sonunda HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, kısa bir konuşma yaptı. 1 Mayıs kutlaması yapılırken, yakındaki inşaatlarda işçilerin alışmaya devam ettiği görüldü. İnşaatlarda çalışan 38 yaşındaki Arafat Şahin ve 39 yaşındaki Vehzat Atalay, 1 Mayıs Bayramı'nın ne anlama geldiğini bilmediklerini, eve ekmek götürme derdinde olduklarını söyledi.
Kutlamalar için Batman'a davet edilen Emeğe Ezgi Grubu üyelerinin alandan çıkışı sırasında, güvenlik güçlerinin kimlik sorması kısa süreli krize yolaçtı. Tertip Komitesi'nin devreye girmesiyle kriz çözülürken, GBT incelemelerinin ardından sanatçılar alandan ayrıldı.
BİNGÖL'DE SLOGAN EŞLİĞİNDE YÜRÜYÜŞ
Bingöl merkez Dörtyol Saat Kulesi önünde, Eğitim-Sen ve KESK tarafından düzenlenen kutlamalar, sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşle başladı. KESK ve Eğitim Sen Şube'lerine ait binalar önünde toplanan işçiler, yürüyerek Saat Kulesi önünde toplandı. Burada toplanan grup adına konuşan Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Metin Kılıç, barış sürecinin özlemini yaşadıklarını belirtti. Kuşmaların ardından gruplar sloganlar eşliğinde Genç Caddesi üzerinden Eğitim-Sen Bingöl Şubesi'ne doğru yürüyerek eylemlerini sona erdirdi.
TUNCELİ'DE HDP'Lİ ÖNLÜ ZAZACA KONUŞTU
Tunceli'de Seyit Rıza Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerine, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, 7 ilçe merkezinden gelen sendika üyeleri işçiler ve köylerden gelen vatandaşlarla birlikte yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı kutlama alanına gelen vatandalar arandıktan sonra alana girmesine izin verildi. Sendika temsilcilerinin tertip momitesi ve sendikalar adına yapılan konuşmadan sonra HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü de Zazaca olarak bir konuşma yaptı. TBMM'deki Anayasa Komisyonu'nda meydana gelen yumruklu kavgayı değerlendiren HDP'li Önlü'nün konuşması alanda bulunanlar tarafından sık sık, "Vur vur inlesin AKP dinlesin" sloganı kesildi.
Yapılan konuşmalardan sonra kitle olaysız dağıldı.

DHA