AKP, Karaman'da çocukların nitelikli cinsel istismara uğramalarına ilişkin olayda tartışmayı, suçu işleyen kişi üzerine odaklamaya çalışıyor. Ancak asıl sorulması gereken soru, o kişinin çocukları istismar ettiği yurtların "yasal statüsü". Cinsel istismara uğrayan çocuklar verdikleri ifadelerde, suçun Ensar Vakfı ve KAİMDER'in yurtlarında işlendiğini anlattılar. Oysa ilköğretim çağındaki çocuklar için yatılı yurt kurulması yasalarca yasaklanmış durumda. Yani, suçun işlendiği yurtlar "illegal" olarak işletiliyor.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA


Yaklaşık 45 çocuğun etkilendiği öne sürülen Karaman'da, bu kadar çok sayıda çocuğun yasal olmayan yurtlarda kalmaları ise, "devlet AKP'ye yakın vakıflar tarafından işletilen yasadışı yurtlara göz mü yumuyor" sorusunu gündeme getirdi.

VAKIFLARIN VE TÜZEL KİŞİLERİN İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN YURT KURMASI YASAK


Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkardığı özel öğrenci yurtları yönetmeliğine göre, vakıflar ve tüzel kişiliklerin ilköğretim düzeyindeki öğrenciler için yurt ya da pansiyon kurmaları yasak. İlköğrenim düzeyindeki çocuklar için sadece devlet tarafından yurt ya da pansiyon kurulabiliyor.

CHP'Lİ VEKİL DE "KARAMAN'DA SUÇUN İŞLENDİĞİ YURTLAR YASAL DEĞİL" DEDİ


Karaman'daki istismar olayının ortaya çıkmasının ardından kente giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da, dün TBMM'de yaptığı konuşmada bu konuya değindi. Karabıyık, "T üzel kişilikler ve şahıslar ilkokul ve ortaokul seviyesinde yurtlar ya da bu tür evler açamazlar, yükseköğretimde ve liselerde açabilirler, ilk ve ortaokul düzeyinde bu tür evler açamazlar. Yani bu evin veya yurdun, adına ne isim veriyorsanız, asla mümkün değil açılması ve illegaldir arkadaşlar, illegal olduğu için de denetimleri mümkün değildir" diye konuştu.

VALİLİK, EMNİYET GÖZ MÜ YUMUYOR?


CHP'li Karabıyık, Karaman'da Vali, il Milli Eğitim Müdürü ve savcıyla yaptıkları görüşmelerde, çocukların istismar edildiği evlerin "kime ait olduğu" konusunda kendilerine bilgi verilmediğini de belirterek, "hiçbirisinden de evin kimliği hakkında bilgi alamadık, kime ait olduğu konusunda hiçbir ipucu vermiyorlardı. Oysa dosyalarda çocukların ifadesi var. KAİMDER'e ait olduğunu, Ensar Vakfına ait olduğunu çocuklar kendi ağızlarından vurguluyorlar" diye konuştu.

CHP'li Karabıyık'ın bu çıkışı, Valilik, Milli Eğitim ve emniyet, yasadışı yurtlara göz mü yumuyor sorusunu gündeme getirdi. CHP milletvekili, "orada bulunan savcının, Valinin, Millî Eğitim Müdürün var. Mümkün müdür Karaman gibi büyük olmayan bir yerde böyle bir evin bilinmemesi? Çünkü sorduğumuzda "Biz böyle bir evin varlığının -yurdun adına ne derseniz- bilgisinde değildik" diyorlar " ifadesini kullandı.

OLAY ORTAYA ÇIKTIĞINDA YURTLAR BOŞALTILMIŞ AMA...


CHP'li Karabıyık, bir başka iddia daha ortaya attı;

Karaman'da 2013-2014 yılları arasında gerçekleşen çocuklara nitelikli cinsel istismar suçunun ortaya çıkmasının ardından, suçun işlendiği belirtilen yurtların boşaltıldığı söyleyen Karabıyık, "o zaman 2013-2014'te bu yurtlar niye boşaltılmıştı?" sorusunu da gündeme taşıdı. Ancak yurtların boşaltılmasına rağmen, cinsel istismar suçunu işleyen öğretmen hakkında herhangi bir adli işlem yapılmadığına dikkat çeken Karabıyık, bu kişinin bir başka ilçeye tayin edildiğine dikkat çekti. Lale Karabıyık, " Bu yurtların boşaltılmasının ardından bu kişi altı aylığına Ayrancı ilçesine becayiş olarak tayin edilmişti ama sonra tekrar gelmiştir, bunlar hep soru işareti" dedi.