Öte yandan  polis ve zabıta ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Fatih sınırları içinde yasa dışı kiralanan evler mühürlendi. Ev pansiyonculuğunun genellikle kayıt dışı yapıldığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Ev pansiyonculuğu genellikle kayıt dışı yapılan, genellikle de sağlıksız şartlarda hizmetin verildiği yerler ve son zamanlarda bu terörle karşılaştığımızda da şunu görüyoruz ki, orada kalanların da problemli insanların olduğunu da görüyoruz. Biliyorsunuz 28 Haziran’da havaalanı patlamasını gerçekleştiren teröristlerin kaldığı yer de işte bu tür ev pansiyonculuğuyla, Fatih’te, Horhor’da bir apartman dairesinde kalan kişilerdi” dedi.

Foto: İHA Foto: İHA


Şuan da Fatih’in değişik bölgelerinde, Aksaray ve çevresinde yasa dışı, kısa süreli, evlerin pansiyon olarak ve başka bir şekilde kullanılması yönünde kiralandığını görüyoruz diyerek sözlerine devam eden Başkan Demir, “Biz bunun önüne geçebilmek için şöyle bir kalıcı kararlar aldık; bir, 2015 yılında Fatih Belediyesi Meclisi’nden şöyle bir karar çıkarttık. Dedik ki, ev pansiyonculuğu sadece eski Eminönü sınırları içerisinde yapılmalıdır. Bu düşüncemiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’mizde kabul edildi ve iki hafta önce anıtlar kurulu tarafından kabul edildi. Ne demektir bu ? daha önce demin adını saymaya çalıştığım; Nişanca, Kumkapı, Kadırga, yani Yenikapı’dan Sultanahmet’e kadar olan artık bundan sonra resmi olarak ev pansiyonculuğunun yapılacağı yerlere dönüştü” dedi.

 

“ÇALIŞMALARIMIZ HAVAALANI PATLAMASI ÖNCESİNE DAYANIYOR”

Bu vesileyle başka bir tedbir daha aldıklarını belirterek sözlerine devam eden Başkan Mustafa Demir, “Fatih’te illegal olarak evlerini kısa süreli kiraya verenler konusunda bir tespit çalışmamız oldu. İskenderpaşa, Aksaray, Mollagürani, Akşemsettin bölgesini içeren bu bölgede yaptığımız denetimlerde toplam 20481 nokta, yani ev ve işyeri tek tek incelendi, tek tek tespit edildi. Bina sayısı olarak baktığımızda 4205 binaya tekabül ediyor. Ve bu bölgede apart olarak çalıştığını gördüğümüz daire sayısı 2349 adet. Müracaat ettiğimizde kapısını açmayan daire sayımız 777. Evlerini denetime açmayanları da biz kısa süreli ev kiralayanların içerisine dahil ediyoruz. Ve dolayısıyla bölgede 20481 daireden yaklaşık 3 bin daire kısa süreli ev kiralama işi yapıyor.  Ve, bunların hiçbirisinin kaydı yok. Ve bunlar hakikaten, kimin kaldığı, ne yaptığı, ne kadar süre kaldığı konusunda ciddi sıkıntılar var. Bu çalışmalarımızın hepsi havaalanı patlamasından öncesine dayanan çalışmalardır” ifadelerini kullandı.

Foto: İHA Foto: İHA


En son geçen hafta içerisinde yaptığımız çalışmalarda, bir hafta içerisinde 2 denetim ekibi oluşturduk diyerek sözlerine devam eden Başkan Demir, “ Apart takip ekibi, bunlar. Fatih Belediyesi’nde zabıta arkadaşlarımız, emniyetten polis arkadaşlarımız ve vergi dairesi başkanlığından vergi denetim uzmanlarımızın olduğu bir ekip. Peki neden bunları yapıyoruz, onu da söyleyeyim. Bu kısa süreli ev kiralamalar aynı zamanda ticarethane anlamına gelir. Eğer insanlar evlerini, mülklerini kısa süreli kiralama yapıyorlarsa bizden ruhsat almak zorunda. Bizim burada tek kanuni dayanağımız, ruhsatsız çalıştıkları için evlerine müdahale etmek olur. Yani onların kayıt altına alınması için gerekli çalışmalara yönlendiriyoruz. Ama insanların evlerinin içerisinde girmeniz mümkün değil. Bunun için polisten destek alıyoruz. Ve bu işi yapanları caydırmak açısından da vergi denetim uzmanları o insanlara işlem yapıyorlar. Bu söz konusu olduğunda evlerini illegal olarak kısa süreli kiralayanların önüne geçmiş oluyoruz. Yani hukuk sistemi başlattık görünen o ki, alandan gelen geri dönüşlere göre bu konuda, özellikle eski Fatih dediğimiz bu bölgelerde kesinlikle evlerini kısa süreli kiralamaya verenlerin önüne geçeceğiz. Bunlara müsaade etmeyeceğimizi rahatlıkla söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Foto: İHA Foto: İHA


“İLLEGAL KİRALANAN DAİRELERE MÜHÜR VURULDU”

Basın açıklaması sonrasında ise, Fatih Belediyesi zabıta ekipleri, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri, günlük daire kiralamalarının yapıldığı apartmanlara yönelik operasyon düzenledi. Yapılan operasyon neticesinde, kira sözleşmeleri olmayan, dairelerin illegal şekilde kiralandığı tespit edilen dairelere mühür vuruldu.

İHA