ANTALYA'nın Finike İlçesi'nden start alan Finlandiyalı 5 kişilik Meretniemi ailesi, dijital eğitim sistemi ve kendi ülkelerinin eğitim sistemini tanıtmak amacıyla başlattıkları dünya turunda tekneyle 6 yılda 81 ülke ve adayı ziyaret edecek. Aile, dünya turu sırasında çocuklarını da dijital eğitim sistemi ile eğiterek bir ilki başarmayı hedefliyor.
Finlandiya'da bir turizm şirketinde yönetici olan 43 yaşındaki Tuomo Meretniemi, eşi ev kadını 41 yaşındaki Riikaa, çocukları 7 yaşındaki Aarre, 5 yaşındaki Kerttu ve 3 yaşındaki Martta'yla 'Eğitim İçin Yelken Aç' projesi kapsamında dünya turu başlattı. Finike Yat Limanı'nda saat 14.00'te tekneyle çıkış yapan Meretniemi ailesi, 6 yılda 81 ülke ve adayı gezmeyi planlıyor. Aile, proje kapsamında ziyaret ettikleri ülkelerde Finlandiya eğitim sistemi hakkında seminerler verecek.
HAZIRLIKLARINI ANTALYA'DA YAPTI
Fırsat buldukça Finike'ye tatile geldiklerini belirten Tuomo Meretniemi, teknesinin 2012 yılından bu yana Finike Setur Marina'da olduğunu, dünya turuna çıkmadan önce de teknik olarak hazırlıkların burada tamamlandığını söyledi. 'Eğitim İçin Yelken Aç Projesi' kapsamında Microsoft, Lenovo, Claned Group gibi firmalarla ortak çalıştıklarını ifade eden Meretniemi, bu firmalarla okulları dijitalleştirecek basit bir çözüm olan 'öğrenme servisini' geliştirmek için bir araya geldiklerini kaydetti. Gittikleri ülkelerde özellikle dijital eğitim sisteminin geliştirilmesine yönelik yetkililerle bir araya gelmeyi hedeflediklerini kaydeden Meretniemi, şöyle dedi:
"Ziyaret edeceğimiz ülkelerde konferanslar düzenleyeceğiz. Konferanslarda Finlandiya eğitimini tanıtmak, aynı zamanda eğitimde işbirliği yapmak ve neler yapılabileceğini konuşmak istiyoruz. Ayrıca teknolojiyi kullanarak dijital eğitimi de geliştirmek istiyoruz. Yine okul çağındaki ve yaşlı insanların eğitimde teknolojiyi nasıl kullanacaklarını da anlatacağız. Bu kapsamda İstanbul'da bir konferansa katıldım. Finlandiya eğitimini tanıttım. Neleri birlikte yapabileceğimizi konuştuk."
ÇOCUKLARI TEKNEDE EĞİTİM ALACAK
Finlandiya eğitim sisteminin uzun zamandır dünyada 'bir numara' olduğunu savunan Meretniemi, bu durumun iyi öğretmenlere ve boş zamanların iyi şekilde değerlendirilmesine bağlı olduğunu ve eğitim sisteminin kalitesini artırdıklarını söyledi. Yolculuk sırasında çocuklarının teknedeki dijital ortam sayesinde eğitimlerinden geri kalmayacaklarını da vurgulayan Meretniemi, "Çocuklarım, teknedeki dijital ortam sayesinde Finlandiya'daki öğretmenlerle iletişim kuracak ve eğitimlerini alabilecek. Görüntülü bağlantıyla öğretmenlerden yardım alarak eğitimlerini tamamlayacak. Ben de onlara öğretmenlik yapacağım" diye konuştu.
2022 YILINDA TAMAMLANACAK
Düzenlediği dünya turunun en büyük rüyası olduğunu anlatan Meretniemi, 2022 yılında Finlandiya'da tamamlanacak bu projeden dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi. Tur sırasında zaman zaman hiç karaya çıkmadan bir hafta süreyle denizde olacakları günler de olacağını belirten Tuomo Meretniemi, teknik olarak her türlü donanıma sahip olduklarını ve bu projeyi tüm ailesinin desteklediğini söyledi.
Ailenin, ziyaret etmeyi planladığı adalar ve ülkeler şöyle:
"Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, İtalya, Malta, Tunus, Fransa, İspanya, Portekiz, Morokko, Batı Sahra, Moritanya, Senegal, Gambia, Gine, Brezilya, Uruguay, Arjantin, Şili, Paskalya Adası, Fransız Polinezyası, Sosyete Adaları, Cook Adaları, Samoa, Tonga Krallığı, Fiji, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Vanuatu Cumhuriyeti, Solomon Adaları, Papua Yeni Gine, Palau, Endonezya, Filipinler, Brunei, Singapur, Malezya, Tayland, Burma, Andaman ve Nikobar Adaları, Sri Lanka, Hindistan, Maldivler, Seyşeller, Komorlar, Mayotte, Madagaskar, Mauritius, Reunion, Mozambik, Güney Afrika, Nambia, Saint Helena, Fransız Guyana, Venezuela, Trinidad Tobago, Barbados, Dominik Cumhuriyeti, Montserrat, Ntigua ve Barbuda, Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Anguilla, Porto Riko, Kolombiya, Panama, Nikaragua, Honduras, Guetamala, Belize, Meksika, Jamaika, Bahama, Kanada, İrlanda, Norveç, Danimarka, Almanya, İsveç ve Finlandiya."



 

DHA