İZNİK (Bursa), (DHA)- BURSA’nın İznik İlçesi Belediye Başkanı AK Partili Osman Sargın ve belediye meclisi üyeleri, kardeş şehirleri olan Fransa’nın Lorient Şehri Pithiviers Belediyesi’ni ziyaret etti. Başkan Sargın, ziyarette, Belediye Başkanı Philippe Nolland’a, Kanuni Sultan Süleyman’ın Fransa Kralı Fransuva’ya yazdığı mektubun yer aldığı tablo hediye etti.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, 3 Kasım 2015’te `kardeşlik` protokolü imzalanan Lorient Şehri Pithiviers Belediyesi’ni meclis üyeleriyle birlikte ziyaret etti. Başkan Sargın, ziyaret sırasında Kanuni Sultan Süleyman`ın Fransuva`ya yazdığı ünlü mektubun yer aldığı tablo ile İznik çinisi hediye etti.
Kanuni`nin Ocak 1526`da Kral Fransuva`nın yardım isteğine karşı gönderdiği mektupta, ülkesi istila edilen kendisi de tutuklu bulunan Fransa Kralı Fransuva’ya, kurtulması için yardıma hazır olduğunu ifade ediyor. Kanuni Sultan Süleyman`ın Fransuva`ya yazdığı mektupta şu ifadeler yer alıyordu:
"Yüce ve kudretli Allah’ın yardımı, son Peygamber Hazret-i Muhammed’in mucizelerinin bereketi ve Dört Halifelerin kutsal ruhlarının desteği ile, Ben ki sultanların sultanı, hakanların başı, krallara taç giydiren, Allah’ın yeryüzündeki gölgesi ve atalarımın fethettiği Akdeniz’in, Karadeniz’in, Rumeli’nin, Anadolu’nun, Karaman’ın, Rum Vilayeti’nin Zülkadriye’nin, Diyarbekir’in, Kürdistan’ın, Azerbaycan’ın, Acem’in, Şam’ın, Haleb’in, Mısır’ın, Mekke’nin, Medine’nin, Kudüs’ün, Arap ülkelerinin ve Yemen’in ve de ateş saçan mızrağımın ve zafer getiren kılıcımın gücüyle sahip olduğum nice ülkelerin sultanı ve padişahı olan Sultan Süleyman Han’ım. Sen ki Fransa ülkesinin kralı olan Françesko’sun. Kralların sığınağı olan kapıma mektup göndererek ülkenizin işgale uğradığını ve esir edilerek hapse atıldığınızı bildirmişsiniz. Bu durumdan kurtulmak için benden yardım istiyorsunuz. Gönlünüzü ferah tutun ve sakın üzülmeyin. Unutmayın ki esaret, hükümdarlar için hiç de tuhaf bir şey değildir. Bilesiniz ki atalarımın yaptığı gibi, daima kılıcımla gezen ben de sefere çıkmaktan ve fetihler yapmaktan çekinmem. Her an savaşmaya hazırım. Sadece Allah’ın dediği olur. Ne yapacağımı elçinizden öğreneceksiniz."
DHA